Ga naar Content

Twiskemolenloop in teken van reparatie Twiskemolen: "Het is toch wel een gemis"

LANDSMEER De deelnemers van de Twiskemolenloop moesten het vanochtend zonder hun vertrouwde icoon doen. De monumentale Twiskemolen is twee weken geleden door de eerste herfststorm verwoest. Daarom werd deze editie van de loop gebruikt om geld in te zamelen voor de reparatie van de molen.

"Het is toch wel een gemis als je over de snelweg rijdt en de wieken zijn verdwenen. Ik vind het wel een icoon voor het landschap", zegt één van de lopers van de Twiskemolenloop. Op het terrein van AC Waterland loopt Rianne van Veen rond met een collectebus. Mensen die geld doneren krijgen een sticker met daarop 'Ik steun de Twiskemolen(aar)'. 

Geen gezicht
Voor sommige deelnemers heeft deze editie iets speciaals. "De Twiskemolen is altijd aan het draaien als de loop er is. Dat dit nu niet kan is jammer", aldus een deelneemster van de halve marathon. Een zestien kilometerrenner vult aan: "Een molen zonder wieken is natuurlijk geen gezicht, dus ik hoop dat deze inzamelingsactie hier verandering in brengt."

Onbetaalbaar
Molenaar Marcel Koop is iedereen dankbaar voor alle steun en de donaties. Hij vindt alleen wel dat de historische waarde die door de herfststorm kapot is gegaan, niet in geld is uit te drukken. "Gelukkig staan ik en mijn vrouw er niet alleen voor en zien heel veel mensen dit als 'hun' molen."

Hoeveel geld er met de Twiskemolenloop is opgehaald, wordt de volgende editie bekend gemaakt. Die is op 4 december. Dan krijgt de molenaar een cheque overhandigd.

Foto: NH Nieuws/ Remke Polder