Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Plan voor meer toerisme in Enkhuizen: "Als het hier maar geen Volendam wordt"

28 oktober 2016, 00.19 uur

ENKHUIZEN Kan je in Enkhuizen in 2020 straks over de hoofden lopen? Als het aan het plan 'Enkhuizen, kloppend hart van West-Friesland' ligt wel. Dit verscheen vier jaar geleden en dus zijn de ontwikkelingen halverwege. Tijd om een tussenstand op te maken.

Met Sprookjeswonderland en het Zuiderzeemuseum heeft Enkhuizen twee topattracties. Samen zijn ze goed voor een half miljoen bezoekers per jaar. Alleen blijven de toeristen niet massaal in de Haringstad hangen. In het plan staan allerlei aanbevelingen om dat wel te laten gebeuren

Om dat te veranderen wordt onder meer de Westerstraat aangepakt. "Bij de gevels staan Japanners en Chinezen te fotograferen", beweert Hans Oudshoorn, voorzitter van Winkelstad Enkhuizen. "Dus overleggen we nu met de ondernemers om reclame van de gevels te houden."

Zo zijn er nog wat voorbeelden van verbeteringen. Van een poelier tot de bereikbaarheid en parkeergelegendheid. Jan Moojen, voorzitter van Toeristisch Platform Enkhuizen, heeft goede hoop dat toeristen de stad straks weten te vinden. "2020 is misschien wat vroeg, maar we zijn op de goede weg."

Maar of iedereen daar nou zo blij mee is. Een winkelier is duidelijk: "Als het hier maar geen Volendam wordt. Dat is veel te druk."