Ga naar Content
Noord-Holland

Meester René roept alle mannen op om leraar te worden: "Een vak om trots op te zijn"

26 oktober 2016, 00.49 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 01.01 uur
Door: Robbert Bianchi · Foto: NH Nieuws/ Robbert Bianchi

HOOFDDORP Er moeten meer mannen voor de klas. Dat vindt René Rusman uit Hoofddorp. Hij geeft les op de basisschool De Optimist in Hoofddorp en is daar een van de weinige meesters.

Slechts één op de acht docenten in het basisonderwijs in Nederland is man. "Dat is slecht voor de kinderen en met name voor de jongens", vertelt René. "Jongens willen een volwassen man worden en niet een vrouw."

Facelift
Het imago van de leraar moet dringend opgepoetst worden. Het leraarschap heeft volgens Rusman onterecht het imago van een vrouwenberoep gekregen. "Leraren moeten juist gewoon zichzelf kunnen zijn op school." Dat betekent ook dat ze best hun eigen interesses mogen volgen. 

Lees ook: Steeds minder meesters voor de klas

"Als ze gitaar willen spelen in plaats van blokfluit, moeten ze dat vooral doen. Even lekker stoeien met een kind of een geintje maken zoals mannen dat doen, dat maakt een man anders dan een vrouw en dat hebben de kinderen heel erg nodig."

René is een echte man. Hij is trots op zijn vak en wil dat graag overdragen op andere mannen. “Net zoals het vroeger was, toen stonden we hoog op de 'heer-archische' ladder", grapt hij.

Haarlemmermeer Meestert
Met 20 andere meesters uit de regio heeft René zich verenigd in de groep 'Haarlemmermeer Meestert'. Gezamenlijk proberen ze het vak 'meester' weer op de kaart te zetten. 

Lees ook: ChristenUnie wil meer kerels voor de klas 

Zo gaan ze in gesprek met opleidingen om ervoor te zorgen dat aankomende mannelijke leraren ook tijdens hun stage worden begeleid door een man. En op 9 november reist de groep af naar Den Haag om het onderwerp bij politici onder de aandacht te brengen.