Grote brand bij chemisch bedrijf in havengebied Amsterdam

Amsterdam - Bij Chemtura in Amsterdam heeft vannacht een grote brand gewoed. De brand ontstond rond 02.30 uur nadat een tank met afvalwater explodeerde en in brand vloog. De oorzaak van de explosie bij het bedrijf dat gewasbeschermingsmiddelen produceert, is onbekend. Er zijn geen gewonden gevallen.

Rond 05.30 had de brandweer de brand onder controle. Het scheepvaartverkeer is weer vrijgegeven.

Eerder ging de brandweer er nog vanuit dat de brand bij tanks met een zeer brandbare stof woedde. Die stof zou niet te blussen zijn met water, maar alleen door het vuur af te dekken met droog zand. Volgens een woordvoerder is na verder onderzoek gebleken dat de brand in een ruimte ernaast woedt.

Chemische stof
De tanks zijn wel warm geworden. ''Wat er precies in de watertank zit is onduidelijk, maar deze brand is waarschijnlijk gewoon met water te blussen. Omdat de brand bij een chemisch bedrijf woedt, zijn we uitgegaan van het ergste en snel opgeschaald. Er liggen bij een chemisch bedrijf altijd allerlei aanvalsplannen klaar.'' Welke chemische stof precies in de tanks zit, wil de brandweer niet zeggen.

Meerdere brandweerploegen zijn met groot materiaal ingezet om de brand bij het chemisch bedrijf in het Westelijk Havengebied te blussen. Een politiehelikopter is ingezet om een goed beeld van de situatie te krijgen.

Deel dit artikel:

Recent nieuws