Noord-Holland

Van ontwerp naar werkelijkheid: deze stoel ontwierp Laura (17) vlak voor haar dood

21 oktober 2016, 19.27 uur · Aangepast 22 oktober 2016, 00.17 uur

IJMUIDEN - IJMUIDEN Een bijzondere, maar ook moeilijke dag voor de ouders van Laura Brussaard (17). De stoel die hun dochter vlak voor haar dood ontwierp is nu daadwerkelijk gemaakt en vandaag zijn de eerste twee exemplaren afgeleverd.

De 17-jarige Laura staat vol in het leven als ze in november 2012, totaal onverwacht, overlijdt door trombose. Na een avondje stappen voelt ze zich niet zo lekker. De dagen er na wordt ze steeds beroerder. 
 
Haar vader, Gerard Brussaard is op dat moment bij Laura. "Ze kijkt me met grote ogen aan en zegt 'ik voel mijn benen niet meer," vertelt hij aan NH. "Het volgende moment zegt ze 'Ik voel m'n armen niet meer' en ze heeft een hartstilstand, ze draait weg en ze is ineens... dood, stil."
 
Laura wordt met grote spoed naar het ziekenhuis gebracht. Daar blijkt dat haar longen vol met bloedstolsels zitten. Als ze een longbloeding krijgt, is ze niet meer te redden. Ze overlijdt aan de gevolgen van een longembolie.
 
Anti-conceptiepil
Achteraf blijkt dat het slikken van 'de pil' in combinatie met een erfelijke aandoening trombose heeft veroorzaakt bij Laura. Doordat er niet op tijd duidelijk was dat ze groot gevaar liep, eindigde het zo dramatisch.
 
Stoel 
De stoel die Laura ontwierp is een heel bijzondere. Het is een zetel voor volwassenen, maar door hem om te draaien wordt het een stoel voor kinderen. De stoel kan nu door iedereen worden gekocht. De opbrengst komt helemaal ten goede aan voorlichting voor jonge vrouwen, om ze bewust te maken van het risico op trombose.