Ga naar Content

Den Helder wil niet langer doorgeefluik van toeristen Texel zijn

DEN HELDER Bijna dagelijks zorgen hordes toeristen die op weg zijn naar Texel voor files in en rondom Den Helder. De gemeente is het zat en grijpt in.

Sinds kort vaart een nieuwe veerboot naar Texel. Daarop kunnen 340 auto's per overtocht. Die zijn samen goed voor meer dan drie kilometer file in en rondom de stad. Deze vrijwel permanente overlast vormt een te zware belasting voor bewoners, oordeelt de gemeente.

Aan de rand van de stad
Een 'fuik' moet uitkomst bieden: een plek aan de rand van de stad waar de vakantiegangers opgevangen worden, en die ze vervolgens alleen gefaseerd mogen verlaten. De gemeente heeft haar oog laten vallen op een bedrijventerrein nabij Kooypunt. 

Daar moeten vakantiegangers zich eerst melden om een kaartje te kopen of een reeds gekocht e-ticket te laten activeren. De bedoeling is dat niemand nog op de veerboot komt zonder een geactiveerd kaartje. 

Koffie en broodjes
Vervolgens mogen de toeristen het terrein alleen gefaseerd verlaten. In kleine, overzichtelijke groepjes, zodat de auto's niet langer het gehele wegennet van Den Helder platleggen. 

Op het terrein is ook ruimte voor kleine horecagelegenheden. Zo kunnen toeristen tijdens het wachten koffie en broodjes kopen. Ook wil de gemeente de wachtende vakantiegangers verleiden Den Helder te bezoeken. Hiertoe zullen toeristen ter plaatse geïnformeerd worden over het beste dat de stad heeft te bieden.

Foto: @robnoordover