Ga naar Content
Noord-Holland

Vogelbescherming pleit tegen onnodig gebruik van bladblazers

20 oktober 2016, 21.11 uur · Aangepast 21 oktober 2016, 11.43 uur
Door: · Foto: Sjef Kenniphaas / Wikimedia Commons/Chris/CC-BY-SA-3.0

NOORD-HOLLAND Wil je je tuin dit weekend ontdoen van al die gevallen herfstbladeren? Gebruik dan geen elektrische bladblazer, waarschuwt de Vogelbescherming. "Daar gaat de rijkdom van de herfst!"

De natuurorganisatie pleit tegen het onnodige gebruik van bladblazers. Niet alleen maken de apparaten ontzettend veel lawaai, ze zorgen er ook voor dat vogels verhongeren. 

De organisatie legt uit hoe dat komt: als de gevallen blaadjes gaan rotten, komen daar wormen, insecten en spinnen op af en die fungeren weer als voer voor allerlei vogeltjes. "Een rijk bodemleven schreeuwt om afgevallen blad", aldus de organisatie. Maar als al die bladeren worden weggeblazen, blijft er niets te eten over voor de gevleugelde diertjes. 

'Ongeneeslijk verslaafde bladblazers'
De Vogelbescherming roept mensen daarom op om de bladblazer te laten staan en om alleen daar bladeren op te ruimen waar ze echt in de weg liggen. Of beter nog: het apparaat van de hand te doen.

"Zet de bladblazer gerust op Marktplaats voor die andere ongeneeslijk verslaafde bladblazers: de ware blowers. En geniet in plaats daarvan wat uw bladerdek in de tuin allemaal te weeg brengt. U serveert de merels, koperwieken, roodborsten en heggenmussen een heerlijk herfstmaal."