Ga naar Content
Noord-Holland

13-jarige blanke jongen weggepest van zwarte school

19 oktober 2016, 19.14 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM De Tweede Kamer heeft lucht gekregen van de pesterijen tegen een 13-jarige leerling van het Amsterdamse Waterlant College. De jongen werd weggepest vanwege zijn huidskleur. Tweede Kamerlid Amma Asante (PvdA) wil er nu iets aan doen.

Gisteren werd bekend dat de tiener Mees de enige blanke leerling op zijn school in Amsterdam-Noord was. Zijn voormalige klasgenootjes spreken alleen Turks en Marokkaans en slingerden Mees regelmatig verwensingen als 'kaaskop' en 'kut-Hollander' naar het hoofd. Na twee maanden op de school stortte de jongen in. 

Volgens RTL Nieuws heeft Mees' vader ondertussen contact gehad met het Kamerlid Asante, aan wie hij vertelde dat zijn zoon dagelijks alleen in de kantine zat en dat de school hem geen veilige omgeving kon bieden. Toen de ouders besloten hun zoon van de school te halen, reageerde de school begripvol.

Opleiden en opvoeden
Asante, die is geschrokken van het nieuws, vindt die houding verkeerd. De school had zich juist moeten inzetten om de pesterijen te voorkomen. "Een school heeft twee belangrijke taken: onze kinderen opleiden en het mede-opvoeden van kinderen. Een school is niet alleen een leerfabriek. Als er kinderen gediscrimineerd worden, dan moet een school ingrijpen", zegt ze. 

Lees ook: Een op negen kinderen gepest op school: "Tot doodsbedreigingen aan toe"

Hoewel Asante schande spreekt van de situatie op de school, is ze voorlopig niet van plan om er Kamervragen over te stellen. Volgens haar is de Amsterdamse wethouder van Onderwijs Simone Kukenheim aan zet. Wel beloofde ze uit te zoeken of dergelijke problemen ook op andere scholen spelen. 

De school was volgens RTL Nieuws niet bereikbaar voor commentaar. Mees zit inmiddels op een andere school.