LANDSMEER Molenaar Marcel Koop van de Twiskemolen is net een kapitein op een schip. De eeuwenoude molen liep vanmiddag enorme schade op door een windhoos, maar Koop peinst er niet over om vannacht ergens anders te overnachten.
Koop wist dat er behoorlijke buien waren voorspeld en had de molen uit voorzorg rond een uur of drie stilgezet. "Toen ben ik binnen de buien af gaan wachten. En die kwamen ook, flinke regenbuien!", vertelt de molenaar tegen NH.
Klein rampje
"Op een gegeven moment begon de molen te schudden en toen opeens klapten m'n oren dicht alsof er een soort vacuüm was en een enorme herrie. Ik keek naar buiten en het was al gebeurd. Het hele wiekenkruis lag aan gruzelementen naast de molen. De kap helemaal kapot. Tot honderden meters verder ligt het hout van de kap. Het is gewoon een klein rampje."
Lees ook: In beeld: gigantische schade door windhozen
"Het is natuurlijk ongelooflijk zonde van het monument dat 440 jaar oud is. Dat er onderdelen nu voor altijd vernietigd zijn. De molen zal zeker hersteld worden, daar ben ik van overtuigd. Maar dat oude krijg je niet meer terug", aldus Koop.
Dakloos
Met de kap van de molen is ook letterlijk het dak boven het hoofd van de molenaar weggeblazen. "Dat is een enorme zorg, want ik woon met mijn vrouw in de molen. Maar gelukkig heeft de molenmaker een zodanige actie kunnen ondernemen dat het in ieder geval tijdelijk waterdicht is."
Tornado
Koop vertelt verder dat het trouwens geen windhoos was die zijn molen verwoestte: "Meteo Consult is hier op bezoek geweest om metingen te verrichten en die zeggen dat het een kleine tornado is geweest." Ter illustratie: "De kap van de molen bestaat uit verschillende balken waaronder een zogenoemde 'windpeluw'. Dat ding weegt zo'n anderhalve ton en die ligt nu zo'n 100 meter verderop in het water."
Lees ook: Asbest vrijgekomen in Winkel door windhoos: vier tuinen afgezet
Gemaal
De Twiskemolen is trouwens niet alleen een prachtig monument. De molen is als poldermolen ook echt functioneel. "De polder moet nog steeds bemalen worden", vertelt de molenaar. Gelukkig zit er helemaal onderin een elektrisch gemaal dat het werk kan overnemen. "Dus mocht het vannacht gaan storten dan kan toch het gemaal aangezet worden."