Noord-Holland

VRE-bacterie gevonden in Spaarne Gasthuis: 16 patiënten besmet

18 oktober 2016, 20.21 uur · Aangepast 18 oktober 2016, 21.07 uur

Google streetview
Google streetview

HOOFDDORP - HOOFDDORP Zestien patiënten van het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp zijn besmet met de VRE-bacterie. Dat meldt het ziekenhuis vandaag.

Het gaat om patiënten op de afdelingen interne geneeskunde en chirurgie. Voor deze afdelingen geldt nu uit voorzorg een opnamestop. Een woordvoerder van het ziekenhuis laat aan NH weten dat geen van de mensen waarbij de bacterie is aangetroffen er ziek van is geworden.

Resistente bacterie
VRE is de afkorting van 'vancomycine-resistente enterokok'. Enterokokken komen bij iedereen voor in de darm zonder dat men daar iets van merkt. Bij gezonde mensen is deze bacterie ongevaarlijk. Bij ernstig zieke patiënten kan deze bacterie een infectie veroorzaken waarvoor behandeling met antibiotica noodzakelijk is. Deze infecties kunnen heel moeilijk te behandelen zijn als de bacterie niet reageert op de gebruikelijke antibiotica.

Protocol
De mensen waarbij de bacterie is aangetroffen, worden volgens protocol verpleegd in een aparte kamer met een aantal extra hygiënemaatregelen om besmetting van andere patiënten te voorkomen.

De getroffen afdelingen worden gedesinfecteerd. Ook bij patiënten die mogelijk in aanraking zijn geweest met de bacterie worden voorzorgsmaatregelen getroffen.