Organisatoren Oktoberfesten misbruiken naam en logo Duitse bierbrouwer

ALKMAAR - De Noord-Hollandse organisatoren van diverse Oktoberfesten misleiden hun bezoekers. Ten onrechte wordt op de website de suggestie gewekt dat Hofbräu München organisator van hun bierfeesten in Groningen, Den Haag en Arnhem is. De brouwer eist dat de site offline gaat, laat Hofbräu aan NH weten.

Van Joost Lammers en Cindy Peters

Op het eerste oog ziet de website van Oktoberfest Niederlande er gelikt en vertrouwenwekkend uit. "Het officiële Hofbräu München Oktoberfest, maar dan in Nederland!", staat er ronkend. In werkelijkheid gaat achter de mooie façade het betere knip-en-plakwerk schuil, zo blijkt uit ons onderzoek. Diverse logo’s van zogenaamde partners zijn zonder toestemming online geplaatst en de site is helemaal volgehangen met het beeldmerk van Hofbräu.

Lees ook: Gedupeerden Oktoberfest wachten nog steeds op hun geld: "We zijn besodemieterd en opgelicht"

Achter Oktoberfest Niederlande blijkt niemand anders te zitten dan Dennis Poland uit Alkmaar en kompaan Dominique Vogel (alias woordvoerder Dominique Florian) die handig is in het bouwen van websites. Polands rol lijkt bij navraag meer dan die van adviseur die zijn expertise deelt, zoals wordt beweerd. Hij is de enige bestuurder van het nieuwe bedrijf en heeft ook contacten met de brouwer en de gemeenten. Dat blijkt uit ons onderzoek. Hij dupeerde vorig jaar honderden feestgangers in Alkmaar door op het laatste moment twee van de drie geplande Oktoberfesten af te blazen. De bezoekers die hun geld terugvroegen, kunnen tot op de dag van vandaag fluiten naar hun geld.

Offline
Ook blijken Poland en co het nog steeds niet zo nauw te nemen met de waarheid, zo blijkt bij navraag in Duitsland. "Wij organiseren geen feesten, zelfs niet in München, wij leveren alleen bier", is de eerste reactie van de verraste woordvoerder van Hofbräu Stefan Hempl.

Een aantal uren later hebben ze bij de Zuid-Duitse brouwer ook onderzoek gedaan en is de conclusie duidelijk. "De website moet offline. Onze afbeeldingen worden zonder toestemming gebruikt. Wij hebben niets met de organisatie te maken. Onze juridische afdeling gaat hier mee aan de gang."

Er is volgens Hempl wel contact geweest, maar Hofbräu München wilde geen bier leveren aan Oktoberfest Niederlande. Via een dochteronderneming is het de mannen achter Oktoberfesten Niederlande wel gelukt om Hofbräu te kunnen aanbieden, maar dan wel Höfbrau Gronau en dus niet zoals geclaimd München.

Lees ook: Organisator Oktoberfest slaat terug: "Asociale bezoekers verpesten sfeer"

Nog een fabel kan worden doorgeprikt, want in augustus meldde de organisatie doodleuk aan heel veel media niet alleen door Hofbräu te zijn ingehuurd maar dat de brouwer ook nog een vestiging in Nederland zou krijgen. "Hofbräu Amsterdam bestaat niet", zegt een opnieuw verraste Hempl als we hem hiermee confronteren. Inmiddels is de naam Hofbräu Netherlands van de website gehaald.

Helemaal geen bier
Als de organisatoren niet snel inbinden, dreigt de brouwer de levering van het bier helemaal stop te zetten en wordt er helemaal niet meer gefeest. In Arnhem zal dat als het aan de gemeente ligt sowieso niet gebeuren, want daar heeft de gemeente geen vergunning gegeven.

Poland en Vogel reageren verrast. Volgens hen liggen er goede afspraken met Hofbräu en voldoen ze daar helemaal aan. "Wij organiseren feesten volgens het concept van de Oktoberfesten in München." Maar ook zij hebben inmiddels contact gehad met Hofbräu en dat verandert de houding. "We hebben de woorden misschien verkeerd gebruikt en gaan de site aanpassen. Dan is het probleem opgelost." Volgens Vogel zijn ze 'slachtoffer van hun eigen enthousiasme'. Of de brouwer daar genoegen mee neemt, zal moeten blijken.

Meer over dit onderwerp:
alkmaar oktoberfest
Deel dit artikel:

Recent nieuws