Ga naar Content
Noord-Holland

2000 liefdesboodschappen verspreid in Amsterdam als reactie op homohaatflyer

18 oktober 2016, 14.12 uur · Aangepast 18 oktober 2016, 14.22 uur
Door: · Foto: Luc Freijer

AMSTERDAM (AT5) Met afschuw las hij de berichten over de homohaatflyer die veel Amsterdammers dit weekend in de bus kregen en dus besloot Luc Freijer in actie te komen. Gisteravond gooide hij samen met twintig vrienden 2000 liefdes-flyers bij mensen in Amsterdam-Oost in de bus.

Het idee voor de 'tegen-flyer' kreeg hij toen hij gisteren op weg naar werk was. "Ik zat door een storing drie kwartier vast op station Weesp en was op m'n telefoon het nieuws aan het lezen en op Facebook aan het kijken en ik dacht: "Iedereen keurt de haatflyer af, maar hij wordt wel overal gedeeld en verspreid."" En dus bedacht Luc een actie om juist liefde te verspreiden.

Veel positieve reacties
In eerste instantie herschreef hij een krantenbericht over de haatflyer en plaatste dat bericht samen met een plaatje 'Love is Love' op Facebook. "Daar werd zo positief op gereageerd, toen had ik het gevoel 'Nu moet ik er echt iets mee", zeker toen 3FM opeens belde voor een interview."

'Laatste 100 euro voor flyers gebruikt'
"Met mijn laatste 100 euro heb ik toen 1000 flyers besteld bij de Copyrette. Maar plots begonnen mensen allemaal geld te doneren en heb ik snel nog 1000 flyers bijbesteld", vertelt Luc. Samen met twintig anderen heeft hij de 2000 flyers gisteravond in Amsterdam-Oost verspreid.

"We kregen zulke leuke reacties van mensen en als bonus heb ik ook nog eens een boel nieuwe mensen leren kennen. Er is zelfs iemand uit Deventer gekomen om te helpen met flyeren", zegt hij. Inmiddels zijn er ook in andere buurten initiatieven ontstaan voor een nieuwe flyeractie.

Lees ook: Zeker 75 mensen willen aangifte doen tegen homohaatflyer

Zelf hoopt Luc dat de actie ook buiten de stad opgepikt wordt. "Mijn boodschap draait om inclusiviteit, laten we mensen vooral niet uitsluiten. Als je liefde geeft, krijg je het 200 procent terug!"

Foto: Luc Freijer