Ga naar Content
Noord-Holland

Slachtoffers rampschip IJM 290 Johanna herdacht in Egmond

14 oktober 2016, 16.20 uur · Aangepast 14 oktober 2016, 18.55 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

EGMOND AAN ZEE Vissersschip IJM 290 Johanna is met recht een rampschip te noemen. Tweemaal ging het flink mis in het korte bestaan van het schip. Bij een stranding in 1916 op Vlieland vielen 15 slachtoffers. Drie jaar later maakte een mijn korte metten met de Johanna en al haar opvarenden. Vanavond worden de slachtoffers in Egmond herdacht.

Op 14 oktober 1916, precies honderd jaar geleden, strandde motorlogger IJM 290 Johanna op de Vliehors op Vlieland. De 15-koppige bemanning, bijna allemaal Egmonders, ontvluchtte het schip, maar verdronk. 

"Ze raakten in paniek en klommen in de reddingssloep. De lijnen van die sloep raakten verstrikt in de nog draaiende schroef van de Johanna, waardoor iedereen te water raakte. Toen konden vissers nog niet zwemmen, en iedereen verdronk", vertelt Martijn Mulder van de Stichting Historisch Egmond. "Een ramp voor Egmond aan Zee, want al die gezinnen verloren hun kostwinnaar. Onder hen ook vaders en zonen uit één gezin."

De lichamen spoelden allemaal aan en een aantal ligt nu nog begraven op de begraafplaats in het dorp. Het schip werd losgetrokken en hervatte haar werk. Tot het in 1919 opnieuw gruwelijk misging. Mulder: "De Johanna liep op een mijn en verging met man en muis. Opnieuw een klap voor Egmond. Van de acht opvarenden kwamen er vijf uit Egmond, twee uit Zandvoort en een uit IJmuiden." Vanavond om 19.00 uur worden de slachtoffers herdacht op de begraafplaats in Egmond aan Zee.

Beeldmateriaal
De Johanna werd in juni 1916 te water gelaten in Vlaardingen en was eigendom van Rederij Loggermaatschappij 'IJmuiden'. Van het schip is (tot nog toe) geen beeldmateriaal gevonden. Om het schip en haar verhaal toch een 'gezicht' te geven is Robert Hill uit Vogelenzang op zoek naar beeldmateriaal van het schip.

Hill is de achterkleinzoon van Zandvoorter Arie Paap die bij de ramp in 1919 om het leven kwam. Hij hoopt over drie jaar een compleet beeld te kunnen schetsen van de IJM 290. Meer informatie is te vinden op zijn website.