Ga naar Content
Noord-Holland

Nieuwe dienstregeling: dit gaat er veranderen in Noord-Holland

14 oktober 2016, 10.32 uur · Aangepast 14 oktober 2016, 15.00 uur
Door: · Foto: ANP / NS

NOORD-HOLLAND De NS maakt vandaag de nieuwe dienstregeling bekend. Ook in Noord-Holland verandert er veel voor reizigers. Wij zetten alle wijzigingen voor je op een rij.

Volgens de NS is het nieuwe spoorboekje sinds 2007 niet meer zo ingrijpend gewijzigd als dit jaar. De veranderingen zijn nodig om de komende jaren verdere groei mogelijk te maken. Dagelijks gaan er 150 treinen meer rijden dan dit jaar. Over het algemeen gaan reizigers er op vooruit. Zo komen er meer rechtstreekse verbindingen en worden de wachttijden korter. Maar op sommige trajecten krijgen passagiers te maken met langere reis- of wachttijd of vaker overstappen. De belangrijkste wijzigingen vanaf zondag 11 december vind je hier:

Lees ook: Amsterdam krijgt razendsnelle treinverbinding met Londen

Meer treinen

  • Tussen Schiphol en Almere gaan vier Intercity's per uur rijden. Nu zijn dat er nog twee. 

  • Op het traject Amsterdam-Breukelen gaan meer Sprinters rijden. Het zijn er nu nog twee, dat worden er vier. De Sprinter Rhenen - Breukelen gaat hiervoor doorrijden naar Amsterdam Centraal en Uitgeest. Hiermee krijgen reizigers vaker een rechtstreekse verbinding.

  • Ook op het traject Hoofddorp-Leiden gaan meer Sprinters rijden. De Sprinter Hoorn Kersenboogerd - Hoofddorp rijdt tot 19.00 uur 's avonds ook door naar Leiden, zodat er overdag vier in plaats van twee Sprinters per uur rijden tussen Hoofddorp en Leiden. 

  • In de spits worden tussen Alkmaar en Schagen extra treinen ingezet. Hierdoor kunnen reizigers ten noorden van Alkmaar die richting Haarlem reizen in Alkmaar snel overstappen van de Intercity Schagen-Alkmaar op de Intercity richting Haarlem (en andersom). 

  • Ook op Heiloo, Castricum en Hoorn Kersenboogerd stoppen in de spits meer treinen. De reistijd van deze Intercity neemt hierdoor met ongeveer 5 minuten toe.

  • De Intercity’s tussen Leiden en Haarlem en Leiden en Schiphol sluiten beter op elkaar aan. Daarnaast is er iedere vijftien minuten een reismogelijkheid van en naar Den Haag Centraal, waarvan twee keer per uur met overstap. Ook de Sprinters rondom Leiden sluiten strakker aan op de Intercity’s waardoor reizigers korter onderweg zijn.
  • Lees ook: Twee treinstations krijgen nieuwe naam

    Meer rechtstreekse verbindingen

  • Amsterdam Zuid krijgt twee keer per uur een nieuwe rechtstreekse verbinding naar Den Haag Laan van NOI, Den Haag HS, Delft, Schiedam Centrum, Rotterdam Centraal, Rotterdam Blaak en Dordrecht. 

  • De Intercity Amsterdam Centraal-Vlissingen rijdt via Haarlem. Reizigers tussen Schiphol en Zeeland stappen over in Rotterdam (met de Intercity direct) of in Leiden (op hetzelfde perron aan de overkant).

  • Tussen de Zaanstreek en Amsterdam Zuidoost gaan per uur vier rechtstreekse Sprinters rijden. Hierdoor hoeven passagiers minder vaak over te stappen. 

  • Alle (spits-)Intercity's stoppen weer op station Hoorn Kersenboogerd. De Intercity’s Enkhuizen-Amsterdam Centraal en Amsterdam Centraal-Amersfoort zijn niet meer gekoppeld. Dit heeft geen extra reistijd tot gevolg, wel een extra overstap.

  • Tussen Hoofddorp en Amsterdam Centraal gaan vier rechtstreekse Sprinters per uur rijden. Twee van deze Sprinters rijden na Hoofddorp door richting Leiden en Den Haag Centraal.

  • De Intercity Den Helder - Nijmegen stopt altijd in Heiloo. De reistijd tussen Heiloo en Alkmaar / Den Helder wordt hierdoor tot 10 minuten korter. De Intercity Alkmaar - Maastricht stopt niet meer op station Heiloo. 
  • Andere veranderingen

  • Door de extra Intercity naar Amsterdam Zuid en Schiphol, vervalt de rechtstreekse Intercity tussen Lelystad en Amsterdam Centraal op het traject Lelystad - Almere. Reizigers tussen Lelystad Centrum en Amsterdam Centraal kunnen in Almere aan de overzijde van hetzelfde perron overstappen met gelijkblijvende reistijd. 

  • In de nacht van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag gaat er om 2.10 uur een nachttrein van Haarlem naar Amsterdam Centraal. Deze trein rijdt om 2.34 uur terug naar Haarlem.
  • Op de website van de NS staan alle wijzigingen op een rij. Check voor je vertrek altijd de reisplanner van de NS. Vanaf 12.00 uur vanmiddag is de nieuwe dienstregeling in de reisplanner te raadplegen.