Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

NH Peilt: Doen mannen te weinig in het huishouden?

12 oktober 2016, 12.08 uur

NHPEILT Nederlandse vrouwen zijn wereldwijd het meest tevreden over hoeveel hun man doet in het huishouden, zo blijkt uit onderzoek. Toch doen vrouwen nog steeds gemiddeld twee keer meer in het huishouden dan mannen. Logisch of een schande?

Slechts 22 procent van de Nederlandse vrouwen zou willen dat haar man wat vaker de handen uit de mouwen steekt. Dit blijkt uit het wereldwijde Hygiene Matters-onderzoek van SCA, producent van onder andere schoonmaakproducten. In het onderzoek werden 12.000 mensen uit twaalf landen ondervraagd. De Nederlandse man steekt met kop en schouders boven de andere landen uit. India staat op de tweede plaats. Daar wil 34 procent van de vrouwen dat haar man wat vaker bijspringt.

Vrouwen doen meer
Toch blijven vrouwen gemiddeld ruim twee keer zoveel in het huishouden doen als mannen. Dat bleek vorig jaar uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut. Vrouwen zijn in de loop der jaren wel meer gaan werken en zijn mannen meer in huis gaan doen. Maar nog altijd doen vrouwen met twintig uur per week gemiddeld meer dan twee keer zoveel aan het huishouden en de zorg voor kinderen als mannen (negen uur per week).

Luiers kopen
Overigens is de Nederlandse man wel goed in boodschappen doen. Uit het onderzoek van SCA blijkt dat in de meeste werelddelen de vrouw verantwoordelijk is voor het inslaan van schoonmaakproducten. Maar in Nederland geeft 82 procent van de vrouwen aan dat hun man dit in huis haalt tegenover een wereldwijd gemiddelde van 54 procent.

Vind jij het logisch dat vrouwen meer huishoudelijke taken doen, of is het tijd voor een schoonmaakrevolutie onder de mannen?

NH Peilt is de hele dag online, om 11:20, 12:40 en 16:40 uur op de radio en vanaf 17:00 uur in het nieuws op TV. Dan worden ook internetreacties voorgelezen, dus laat jouw mening aan de hele provincie horen en reageer!

Reageren doe je door je onderaan deze pagina aan te melden via Facebook. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]