Ga naar Content
Sport

"Het was een honderd procent penalty"

11 oktober 2016, 13.25 uur · Aangepast 11 oktober 2016, 14.14 uur
Door: · Foto: Pro Shots / Jasper Ruhe

AMSTERDAM Het Nederlands elftal heeft de derde wedstrijd in de kwalificatiereeks voor het WK verloren. In de Amsterdam ArenA waren de Fransen met 0-1 te sterk. Een doelpunt van Paul Pogba na een halfuur voetbal bleek voldoende voor de verliezend EK-finalist, maar Nederland was niet kansloos. "Het was een honderd procent penalty", zei Vincent Janssen na afloop over de niet gegeven strafschop.

Na afloop van de wedstrijd ging het vooral over die niet gegeven strafschop vlak voor het rustsignaal. Een schot van oud-AZ-spits Vincent Janssen werd door verdediger Laurent Koscielny met twee handen geblokt. De Sloveen Damir Skomina zag er echter geen strafschop in. "Honderd procent penalty", mopperde Janssen. "Maar we krijgen de strafschop gewoon niet. Dat is extra balen als je weet dat er in het eerste duel met Zweden een treffer van Bas Dost werd afgekeurd." 

In het duel tegen Wit-Rusland speelde de scheidsrechter ook al een negatieve rol vond Janssen. "Virgil van Dijk stond ook geen buitenspel bij zijn treffer." De wedstrijd tegen de Wit-Russen werd echter gewonnen, dus werd er na die tijd niet al te lang bij stilgestaan. "Uiteindelijk drie wedstrijden gespeeld en drie fouten van de scheidsrechter", besloot Janssen.

Doelpunt Pogba
Bondscoach Danny Blind vond dat Oranje meer had verdiend. "We hebben er veel energie ingestoken en stonden goed. Eigenlijk hebben we gedaan wat we moesten doen. Zij hebben meer kwaliteit, dat wisten we. We hebben dat gecompenseerd met een goede organisatie en een enorme wil om er iets van te maken. Helaas heeft dat geen resultaat opgeleverd."

Blind baalde van het foutje van doelman Maarten Stekelenburg, dat resulteerde in de winnende treffer van Pogba. "Op de training pakt hij zo´n bal met één hand. Dat weet hij zelf ook wel. Al leden we voor die treffer ook dom balverlies", doelde hij op een foutieve pass van Jeffrey Bruma. 

Stekelenburg zelf weet ook dat hij fout zat. "Het was een zwabberbal, maar ook een fout van mij. Daar baal ik nog het meeste van", vertelde de oud-doelman van Ajax. De 34-jarige doelman was lange tijd uit beeld bij het Nederlands elftal maar stond de laatste twee wedstrijden weer in de basis. "Ik denk dat vanavond op basis van het spel een punt verdiend was geweest."

Kans Depay
Vlak voor het eindsignaal kreeg Oranje nog een enorme kans. Een kopbal van Janssen belandde voor de voeten van Memphis Depay, maar de speler van Manchester United kon er met zijn halve omhaal net niet genoeg kracht aan geven. Blind vond op basis van de tweede helft dat een gelijkspel verdiend was. "In de tweede helft hebben we twee kansen weggegeven omdat we risico moesten gaan nemen. Die ballen pakte Stekelenburg goed. Maar vlak voor tijd kon Depay ook scoren. Volgens mij was die gelijkmaker verdiend geweest."

Opstelling Nederland: Stekelenburg; Karsdorp, Bruma, van Dijk, Blind; Wijnaldum (Dost/62), Strootman, Pröpper(Willems/84); Promes (Depay/16), Janssen, Klaassen

Opstelling Frankrijk: Lloris; Sidibe, Varane, Koscielny, Kurzawa; Sissoko, Pogba, Griezmann (Kante/90), Matuidi, Payet (Martial/67); Gameiro (Gignac/79)