Ga naar Content

Egmonders willen culturele broedplaats niet kwijt

EGMOND AAN DEN HOEF De culturele ontmoetingsplek van Egmond, Museumhoeve Overslot, moet eind dit jaar dicht. Een brief van de gemeente met die strekking lag daar vorige week op de mat. De Egmonders pikken dat niet zomaar.

Met een luid 'actie, actie, actie, op de barricaden!' is de boodschap van de bezoekers van Museumhoeve Overslot in Egmond aan den Hoef. Ze steunen Hans van den Berg en zijn kompanen van de Museumhoeve hartstochtelijk. "Dit is een unieke plek", vertelt een van hen. "Zonde als dit straks commercieel wordt."

Oude boerderij
De hoeve is een Rijksmonument uit het midden van de 16e eeuw en staat tegenover de beroemde Slotruïne van Kasteel Egmond. In de oude boerderij zit een schelpenmuseum, een ruimte met fossielen en antiquiteiten. In het weekeinde zijn er optredens of poëzievoordrachten en is de bar geopend.

"Dit pand is zeer waardevol. Wij vermoeden dat er ander motief achter steekt", stelt een andere bezoeker. Dat er iets anders meespeelt denkt ook Hans van den Berg, bestuurslid van de Museumhoeve. "Onze inschatting is dat dit pand leeg meer opbrengt dan met een huurder erin."

Lees ook: Op zoek naar de leukste feestweek van NH: Egmond aan den Hoef 

Dat de Museumhoeve dicht moet heeft te maken met de toekomstplannen voor het Slotkwartier waar de hoeve zich bevindt. Om de panden op te knappen moeten ze leeg. "Er is met alle gebruikers en de gemeente geprobeerd een plan te maken", stelt wethouder Hugo Schnabilie. "Maar dat is niet gelukt. En nemen wij de regie."

Bruisende plek
De wethouder benadrukt dat het gebruik van het pand altijd van tijdelijke aard is geweest. Dat geld een rol zou spelen ontkent hij, maar het kost allemaal wel geld. "Wij willen van het Slotkwartier een bruisende plek maken. Dit moet economisch onderbouwd zijn, want daar is geld voor nodig. We gaan daar voor in gesprek met partijen die interesse hebben."

De bestuursleden van de Museumhoeve zullen de boerderij niet zonder slag of stoot verlaten. Hans van den Berg: "Wij laten de brief die we ontvangen hebben nu eerst juridisch checken, en zullen daarna een formele reactie geven naar de gemeente. Hier zomaar weg? Nee, echt niet!"