Zaanstreek-Waterland

NL
V

Kunstgras mijden of niet? "Je laat je kinderen daar natuurlijk niet op spelen"

8 oktober 2016, 19.57 uur · Aangepast 27 december 2019, 06.46 uur · Door Redactie

BROEK IN WATERLAND Net als bij veel andere voetbalverenigingen staat ook het bestuur van SDOB in Broek in Waterland voor een lastige keuze: moet het kunstgrasveld van de club worden gemeden nu bekend is dat de rubberen korrels op dat veld kankerverwekkende stoffen bevatten?

Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), dat momenteel onderzoekt hoe schadelijk de korrels zijn, is het vooralsnog niet nodig om de velden te sluiten. Wel wordt aangeraden om je na het sporten op zo'n veld goed af te spoelen en schone kleren aan te trekken. 

Lees ook: Haarlemse middelbare school gymt niet meer op kunstgras

SDOB-voorzitter Ruprecht Hermans vindt het onverantwoordelijk om geen actie te ondernemen zolang de resultaten van het RIVM-onderzoek nog niet bekend zijn. Hij wil daarom de knoop zo snel mogelijk doorhakken.

Lees ook: RIVM: douchen na sporten op kunstgras met 'kankerverwekkende korrels'

"Je wilt niet het risico lopen dat straks inderdaad tot de conclusie wordt gekomen dat het erg ongezond is", verwoordt de voorzitter het dilemma. "Dan heb ik hier een halfjaar lang mensen expres door laten voetballen op dit veld. Dat kan natuurlijk niet."

Onschadelijk alternatief
Komende week gaat de club in gesprek met de gemeente, de eigenaar van de velden. "Wij gaan met de gemeente overleggen of het mogelijk is om de korrels zo snel mogelijk te vervangen door een product dat niet schadelijk is", schrijft de club op haar website

Lees ook: Maatregelen bij sportclubs na onderzoek kunstgrasvelden

Als dat niet lukt, moet het veld worden gesloten, vindt coach en vader Simon Sybrands. "Dit zijn jongetjes die allemaal niets liever doen dan voetballen. Ze zijn hier altijd te vinden. En die blootstelling wil je natuurlijk niet hebben. Dus je laat je kinderen hier niet op spelen." 

'Met je gezicht door de korrels'
Voetbalvader Valentijn Bras maakt zich veel minder zorgen. "Als je met je gezicht door de korrels gaat rollen is het wat anders dan dat je erop voetbalt en er af en toe mee in aanraking komt." Hij probeert wel voorkomen dat de korrels bij hem in huis belanden. "Om nu te zeggen dat je er acuut ziek van wordt...zo ver is het nog niet."

De club laat weten dat de keeperstrainingen en de wedstrijden van de jongste leden voorlopig op echt gras worden afgewerkt. De club probeert zo veel mogelijk wedstrijden op gras in te plannen, maar kan niet garanderen dat dit voor ieder team lukt. Als iemand er bezwaar tegen heeft op kunstgras te spelen, kan de club de wedstrijd afgelasten. 

NH Nieuws