VIDEO: Gestolen schilderijen na 12 jaar weer thuis in Westfries Museum

HOORN - In het Westfries Museum in Hoorn is het vandaag groot feest. Vanmiddag zijn daar vijf gestolen kunstwerken weer thuis na een reis van bijna twaalf jaar.

Rond 14.30 uur werd de terugkomst van de schilderijen feestelijk gevierd. De vijf werken werden, samen met 19 andere schilderijen en veel zilverwerk, in 2005 gestolen uit het museum. Vorig jaar doken ze ineens op in handen van rebellen in Oekraïne.

Na veel onderhandelen zijn ze nu dan eindelijk thuis. Hoewel de doeken flink beschadigd zijn, is museumdirecteur Ad Geerdink verheugd dat ze weer in Hoorn te bewonderen zijn. "Dit is toch wel heel erg bijzonder. Ik heb het geteld: na 4320 dagen dat ze geroofd zijn, zijn ze weer terug."

Lees ook: Gestolen kunst komt terug in Westfries Museum

De directeur zei tevens dat de geldelijke waarde van de schilderijen niet opweegt tegen de culturele en emotionele waarde die de kunstwerken voor Hoorn en het museum hebben. "Zij vertellen de geschiedenis van zeventiende eeuw waaraan de stad Hoorn zoveel te danken heeft en waarvan de sporen nog overal zichtbaar zijn." De roof "voelde voor velen alsof er iets van jezelf was gestolen."

Hij sprak van een "dag met een gouden randje, maar ook een dag met een rafelrand". De meeste gestolen kunst is immers nog zoek. En de restauratiekosten van de vijf teruggekeerde doeken worden geschat op zeker 100.000 euro, een bedrag dat grotendeels door crowdfunding moet worden gevonden.

Zicht op vermiste werken
Kunstdetective Arthur Brand liet aan NH weten dat hij ook zicht heeft op de nog vermiste 19 schilderijen. "Volgens de Oekraïense veiligheidsdienst liggen ze in Rusland, volgens ons in Oekraïne. Het is een schaakspel op enorm hoog niveau, je kan niet zomaar een belletje plegen en dat ze dan terugkomen." Wel heeft hij goede hoop dat de vermiste werken nog terugkomen. 

Komende week is het museum gratis open. De schilderijen zijn tot 13 november te bezichtigen. Dan moet de restaurantiepot vol zijn en worden begonnen met het opknappen van Boerenbruiloft van Hendrick Boogaert, een keukenstuk van Floris van Schooten, Terugkeer van Jephta en Vrouw Wereld (beide) van Jacob Waben en Nieuwstraat in Hoorn van Izaak Ouwater.

NH kreeg de primeur om de teruggevonden schilderijen voor het eerst weer in het museum te zien. Bekijk hieronder de beelden:

Deel dit artikel:

Recent nieuws