Ga naar Content

Video rampenoefening Velsertunnel: brandende auto's, gewonden en veel rook

VELSERTUNNEL Vlammen, rookontwikkeling, gewonde automobilisten en op elkaar geklapte auto's: de Velsertunnel was eergisteravond het decor van een ramp.

Maar geen paniek, want de video waarop de ramp te zien is, is het verslag van een grote rampenoefening. Nu de renovatie van de tunnel bijna is afgerond, was het tijd voor het naspelen van een realistische situatie waarin het helemaal misgaat. De oefening is belangrijk om goed voorbereid te zijn op incidenten een calamiteiten, legt Rijkswaterstaat uit. 

Lees ook: 'Geheim' zwembad onder Velsertunnel voor noodgevallen

Video #154049

Er was gekozen voor het scenario waarin een personenauto door de tunnel richting Haarlem rijdt. Door een voorwerp op de weg krijgt de auto een lekke band en komt die zo’n 100 meter voor het einde van de tunnelbuis tot stilstand. 

Een bestelbusje dat achter de auto rijdt ziet het voorwerp tijdig liggen en remt hiervoor. Twee auto's achter het busje kunnen niet op tijd meer remmen en knallen vervolgens op elkaar. In een van de auto's komt een boel rook vrij.

Lees ook: Uniek kijkje in atoombunker bij Velsertunnel

De oefening van Rijkswaterstaat, Veiligheidsregio Kennemerland en de politie Noord-Holland is volgens alle partijen goed verlopen. 

Lees ook: Massieve betonblokken gaan hoge vrachtwagens uit Velsertunnel weren