Ga naar Content
Noord-Holland

Alkmaar stemt in met globale bouwplannen ziekenhuis

7 oktober 2016, 01.00 uur · Aangepast 7 oktober 2016, 01.11 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

ALKMAAR De Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar kan verder met de ontwikkeling van de bouwplannen voor het hospitaal in de Alkmaarderhout. Het ziekenhuis wil op de huidige locatie grootschalig vernieuwbouwen. De gemeenteraad ging vanavond akkoord dat de stad garant staat voor zo'n 60 miljoen euro voor de bouw.

Op GroenLinks na stemde de volledige raad van Alkmaar in met het raadsvoorstel om financieel garant te staan voor de bouwplannen van Noordwest Ziekenhuisgroep. Het ziekenhuis wordt in de toekomst kleiner en gaat de hoogte in. Om de bouw mogelijk te maken moet een deel van de bomen van de Alkmaarderhout sneuvelen. Die natuur zal later worden gecompenseerd op het ziekenhuisterrein.

Maar concrete bouwtekeningen of maquettes zijn er echter nog niet. Dat gegeven zorgde vanavond voor flinke discussie, maar zorgde er niet voor dat het voorstel het niet haalde. Een aantal partijen liet wel aantekenen dat zij het niet eens zijn dat er maximaal 8000 vierkante meter bos wordt gekapt. Zij willen eerst de bouwtekeningen zien voordat zij toestemming geven voor de kap.

Lees ook: Ziekenhuis-soap ten einde: Noordwest Ziekenhuisgroep blijft in Alkmaar

Voor die bomenkap waren omwonenden van de Alkmaarderhout naar het stadhuis gekomen om in te spreken. Zij vrezen onder meer dat het niet bij die vierkante meters blijft en dat door vanavond in te stemmen een van de oudste stadsparken van Nederland wordt verkwanseld. Hun inbreng bracht de raad niet op andere gedachten.

Lees ook: Tientallen mensen op de been tegen plannen kap Alkmaarderhout

Nu Alkmaar akkoord gaat met financiële ruggensteun is het aan het ziekenhuis de vernieuwbouwplannen verder uit te werken. Klankbordgroepen met onder meer omwonenden zullen daarbij betrokken worden. In 2032 moeten alle gebouwen vervangen zijn voor nieuwbouw.