Ga naar Content

Zaandam heeft regenboogzebrapad: "Doet pijn aan mijn ogen"

ZAANDAM Er is veel over gepraat en ineens lag het er: het regenboogzebrapad in het centrum van Zaandam. Sommige mensen vinden het prachtig, anderen klagen dat het geld beter gebruikt had kunnen worden.

Het nu al spraakmakende zebrapad is bedoeld om het belang van diversiteit en solidariteit met LHBT'ers (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders) zichtbaar te maken en de emancipatie van LHBT'ers kracht bij te zetten. 

"Het valt wel op", zegt een dame die met een boodschappentrolley over het zebrapad loopt. Een klein meisje bekijkt de kleuren met grote ogen. "Het is een mooie regenboogkleur", concludeert ze.

Niet iedereen is enthousiast. "Het doet pijn aan mijn ogen", zegt een voorbijganger. Een ander vindt het pure geldverspilling. "Het geld had naar een buurthuis moeten gaan."  

Lees ook: Definitief: 'homozebrapad' Castricum komt er

Ook andere gemeenten, waaronder Alkmaar en Castricum, willen een regenboogzebrapad aanleggen. Nadat voorvechter Henny Huisman zich lange tijd hard had gemaakt voor een regenboogzebrapad in Castricum, nam de raad dat voorstel vorige week definitief aan. 

Lees ook: Ook Alkmaar wil regenboogzebrapad

Op coming-outdag, 11 oktober, wordt het zebrapad in Zaandam officieel geopend. 

Foto: NH Nieuws / Mischa Korzec