Ga naar Content

Vrouw mag na tien jaar niet meer boven manege wonen

EGMOND Ingrid Schouw is de wanhoop nabij. De gemeente Bergen heeft bepaald dat zij langer niet boven haar paardenpension mag blijven wonen, omdat er nooit een vergunning voor de woonruimte is afgegeven.

Ruim tien jaar geleden kocht Ingrid Pension- en Dressuurstal De Duinrand in Egmond van de vorige eigenaren, die ook boven het pension woonden. Ze wist niet beter dan dat ze er gewoon kon wonen. Tot er in 2014 een gemeenteambtenaar langskwam die aangaf dat er geen vergunning was voor vaste bewoning. 

"Dan stort je wereld in", vertelt een aangeslagen Ingrid. Een eenvoudige oplossing is er niet. "Ik kan niet weg want dan gaan klanten ook weg. Er moet hier dag en nacht iemand zijn voor de paarden. In het extreemste geval verliest het personeel hun werk."

Van de dood gered
Het gebeurt namelijk wel eens dat Ingrid er middenin de nacht uit moet omdat een paard vast zit in zijn box. "Hierboven hoor je het kleinste geluidje en kan ik dus snel naar beneden. Het is een paar keer gebeurd dat we een paard net op het nippertje van de dood hebben gered, omdat we in de buurt waren."

Ingrid maakt zich grote zorgen om het pension, waar vijftig paarden verblijven. De gemeente wil niet meewerken aan een oplossing, want regels zijn regels. Ingrid startte daarom een bodemprocedure tegen de gemeente Bergen. De rechter doet over zes weken uitspraak in de zaak en dan wordt duidelijk of Ingrid boven de manege mag blijven wonen. 

Foto: