Ga naar Content
Noord-Holland

2017 wordt het jaar van de processierups

5 oktober 2016, 12.18 uur
Door: · Foto: Creatieve Commons

WAGENINGEN Komend voorjaar kan het wel eens het seizoen van de eikenprocessierups worden. Die verwachting is gebaseerd op het grote aantal eikenprocessievlinders dat dit jaar is gevangen.

Het Kenniscentrum Eikenprocessierups in Wageningen spreekt van grote overlast volgend jaar. "Het is aannemelijk dat de sterke toename van het aantal vlinders zich volgend jaar vertaalt in een sterke toename van het aantal eikenprocessierupsen en er daarmee toename van overlast voor mens en dier te verwachten is", aldus het kenniscentrum op de website Nature Today.

Lees ook: Eikenprocessierups duikt op bij Purmerendse voetbalvereniging

Wat de oorzaak is, is nog onduidelijk. Mogelijk zijn er minder nesten bestreden. "Als nesten niet worden geruimd kan er een vervijfvoudiging van de populatie ontstaan in het daarop volgende jaar." In Noord-Holland werden drie keer zoveel vlinders gevangen als in 2015. 

De rups heeft brandharen die huid, ogen en luchtwegen irriteren. Zo'n 25 jaar geleden dook de eikenprocessierups op in Noord-Brabant. Sinds die tijd heeft het insect zich verder verspreid over het land.