Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Tientallen mensen op de been tegen plannen kap Alkmaarderhout

5 oktober 2016, 00.07 uur · Aangepast 6 oktober 2016, 23.04 uur · Foto: NH Nieuws / Annabelle Zandbergen

ALKMAAR Tientallen mensen hebben vanavond gedemonstreerd tegen de kap van bomen in de Alkmaarderhout. De bomen dreigen plaats te moeten maken voor uitbreiding van het ziekenhuis.

De Alkmaarderhout is het oudste stadspark van Alkmaar en veel Alkmaarders zijn dan ook niet te spreken over de plannen om maar liefst 8.000 vierkante meter bos te kappen. 

Aanslag
Initiatiefnemer Johan Bos: "Er zijn al veel aanslagen gepleegd op de Alkmaarderhout. Het is het laatste grote cultuurbos van Noord-Holland en dat mag niet nog meer aangetast worden", vertelt hij strijdlustig aan NH. "De hele locatie is ongeschikt voor een groot ziekenhuis, dat zegt het ziekenhuis zelf ook. Ik heb stukken waaruit dat blijkt."

Hij laat een vel papier zien met daarop een geprinte tekst. Het stuk is afkomstig van de website van het ziekenhuis, maar volgens Johan staat het sinds vanmiddag niet meer online. "Het ziekenhuis heeft zelf gezegd dat het stuk grond ongeschikt is. In de toekomst zal het ziekenhuis alleen nog maar uitbreiden en verliezen wij het belangrijkste deel van het Alkmaarderhout." 

Gevolgen voor gezondheid
Johan is bezorgd om de grootte van het te kappen gebied. "De gemeente zegt dat er 8.000 vierkante meter weg moet. Dat lijkt niet veel, maar het is een belangrijk stuk en niemand garandeert dat het daarbij blijft." Hij is bang dat de kap ten koste gaat van de gezondheid van de Alkmaarders. "De gezondheid van mensen heeft te maken met stilte en rust. Als een ziekenhuis dat weghaalt, dan is dat in tegenspraak met elkaar."

Bos vol herinneringen
Deelnemers aan de protestmars hebben elk hun eigen herinnering aan het bos. "Mijn persoonlijke band gaat ver terug. Ik kom zelf uit Suriname en woon nu zo'n twintig jaar bij de Hout. Wanneer ik de bomen zie ga ik weer even terug naar Suriname. Dit stukje herbeleving was voor mij de reden om vandaag mee te lopen", vertelt een van hen. Volgens een ander is de Hout "een monument". "Ik ben in shock dat de gemeente en het ziekenhuis nu zo met het bos omgaan." 

Donderdag komt er weer een protestloop, waarbij volgens Johan meer dan 1.000 mensen worden verwacht. Aansluitend wordt het plan in de raadsvergadering besproken.