Ga naar Content

Zuiderzeemuseum introduceert de Roetpiet

ENKHUIZEN Zwarte Piet zorgde vorig jaar nog voor protesten in het Pietendorp van het Zuiderzeemuseum. Dit jaar introduceert het museum daarom de Roetpiet. Die is niet helemaal zwart, maar heeft zwarte vegen van de schoorsteen.

Een op de vijf pieten is dit jaar Roetpiet. De vrijwilligers van het Enkhuizense Pietendorp zijn hier per mail van op de hoogte gesteld. Zo ook Mark Bok, die al jaren rond Sinterklaas als Zwarte Piet door het leven gaat. Hij begrijpt het wel. "Je hebt met zoveel mensen te maken en de discussie leeft enorm. Ze moeten eigenlijk wel." 

'In een keer, bam, naar de Roetpiet'
In het dorp lopen de meningen over de nieuwe Piet uiteen. Zo vindt de een het jammer en niet nodig. "Kinderen zien zwarte Piet als zwarte Piet. Waarom moet dat anders?" Anderen begrijpen het wel. "Door de jaren heen is Sinterklaas ook een beetje veranderd, dus waarom niet", stelt een man. Een vrouw heeft de oplossing voor het debacle: "Gewoon in een keer af van de zwarte Piet en bam, naar de Roetpiet."

Mark heeft zelf geen bezwaar tegen de Roetpiet, maar wil liever een traditionele zwarte Piet blijven. Het Zuiderzeemuseum wilde niet op de plannen reageren, dus of we in de toekomst meer Roetpieten zullen zien, blijft gissen. 

Foto: