Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Syrische vluchteling Saïd wil eerste Arabische molenaar worden: "Ik houd van traditie"

3 oktober 2016, 17.10 uur · Aangepast 3 oktober 2016, 18.28 uur

ZAANSTAD Sinds twee weken werkt de Syrische Saïd als vrijwilliger op de Zaanse Schans. En hij weet het zeker: hij wordt de eerste Arabische molenaar ter wereld.

"Dit is Holland! Molens zijn echt Hollands." Saïd laat zijn vingers door het gemalen lijnzaad gaan, dat op een plaat boven het vuur wordt opgewarmd. Een volle nootachtige geur verspreidt zich door de molen. 

Het is de vierde keer dat Saïd in oliemolen De Bonte Hen aan de slag gaat, maar zijn eerste liters lijnzaadolie heeft hij al zelfstandig geperst. "Ik weet al helemaal hoe het werkt", vertelt hij. Bij de vraag hoe dat in zo'n korte tijd kan, gaan zijn ogen glimmen. "Ik ben slim", zegt hij met een bescheiden lach.

Molenaar Abel Blom is heel blij met zijn hulp. "Ik heb Saïd het hele proces uitgelegd. Zowel hier, als in de houtzaagmolen Het Jonge Schaap. Hij geeft naast het werk in de molen zelfs rondleidingen in het Arabisch!"

Fietstochten
Saïd kwam vorig jaar als vluchteling in het tentenkamp in Zaandam terecht. Sinds een aantal maanden heeft hij zijn verblijfsstatus. Nu logeert hij tijdelijk bij een Zaans echtpaar dat hij leerde kennen. Om de tijd te verdrijven pakt hij vaak de fiets. En op de een of andere manier gingen de fietstochten altijd over de Zaanse Schans. "Ik houd van traditie. Op de Zaanse Schans zijn veel toeristen van over de hele wereld. Dat vind ik leuk."

De molenaarsvereniging heeft Saïd een opleiding aangeboden. Maar voordat hij daaraan kan beginnen moet hij eerst de Nederlandse taal beter beheersen. "In maart 2019 heeft hij zijn diploma", zegt Abel Blom zelfverzekerd. "En dan hebben de eerste Arabische molenaar op de Zaanse Schans!"

Fotobewerking NH Nieuws / ANP