Ga naar Content

Haarlemse wint loodzware ultrarun in Italiaanse Alpen

HAARLEM In 46 uur en 51 minuten heeft de Haarlemse Willemijn Jongens vorig weekend één van de zwaarste hardloopwedstrijd van Europa gewonnen. Als een ware held is de amateur-sportster vandaag onthaald door haar trainingsmaatjes van de loopgroep 03.

Van verslaggever Geja Sikma

Nog geen drie jaar geleden begon Willemijn Jongens te trainen voor de Halve van Haarlem. Maar ze wilde meer. Deze zomer heeft ze meerdere trails gerend door bergachtig gebied. Maar de 180 kilometer en 11.000 hoogtemeters in het berggebied Adamello in Noord-Italië is wel de kroon op haar trainingswerk. 

"Bizar" en "Gek!" zijn de commentaren van de trainingsmaten van Willemijn, die haar op de voet hebben gevolgd via GPS-tracks en social media. Tijdens het rondje bij 't Wed in Overveen moet ze in geuren en kleuren vertellen over hoe het haar lukte om twee dagen en twee nachten aan één stuk door te rennen. 

"Toen het zo erg was dat ik dacht 'ik val lopend in slaap, ik moet nú slapen' ben ik gewoon ter plekke gaan liggen, mijn mobiel op 5 minuten als wekker gezet, geslapen en daarna weer door. Want je wil gewoon door, je wil verder en je wilt helemaal niet slapen!"

De helft van de 90 deelnemers bereikte de finish. Van de zeven dames, lukte het slechts drie. Willemijn verslaat tot haar eigen verbazing de sterke concurrentie. "Ik ging er niet vanuit dat ik tegen de Italiaanse dames die in de bergen wonen, op zou kunnen."