Ga naar Content

Licht gehandicapte Richard door bemiddeling aan het werk: "Thuiszitten is niks voor mij"

RIJSENHOUT Voor veel gehandicapten of langdurig werklozen is het vinden van een passende baan vaak bijzonder lastig. Toch zijn er ook succesverhalen, zoals dat van de licht verstandelijk gehandicapte Richard Ruhé. Hij werkt nu in de milieustraat van Meerlanden in Rijsenhout.

Meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen zodat ook zij een bijdrage leveren aan de maatschappij. Hoewel dat het doel is van de in 2015 ingevoerde participatiewet, wil het nog niet echt vlotten. 

AM match, een samenwerkingsverband van de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn, moet daar verandering in brengen. Voor Richard is dat gelukt, want hij heeft zijn draai inmiddels gevonden in de milieustraat. "Werkloos thuiszitten is niets voor mij, dat schiet niet op."

"In de toekomst kunnen werkgevers met meer dan 25 mensen in dienst verplicht worden om mensen als Richard in dienst te nemen", vertelt AM match directeur Anton van den Hoed. Vandaag organiseerde AM match daarom in Hoofddorp een congres om bedrijven te stimuleren mensen als in Richard in dienst te nemen.

Begeleiding
"Wij trainen ze, bereiden ze voor op werk en dan plaatsen we ze bij een werkgever in dienst", vertelt Van den Hoed. "Wij verzorgen de begeleiding voor de werkgever en voor de persoon die we daar plaatsen", legt hij uit.