Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

Gemeente raakt documenten 'kwijt' van groot vastgoedproject

27 september 2016, 21.56 uur · Aangepast 27 september 2016, 22.19 uur

GOOISE MEREN De gemeente moet van de rechtbank alle stukken rondom de KNSF-bouwplannen binnen zes weken openbaren aan de rechter. Dat is besloten in een tussenvonnis.

NH en Gooise Meren stonden vanochtend tegenover elkaar bij de rechtbank. NH wil weten wat er nu in de geheime afspraken tussen de gemeente Gooise Meren en vastgoedondernemer KNSF staat. De gemeente weigert openheid van zaken te geven en kreeg er van de rechter van langs.

Lees ook: Tijdlijn: De volkstuintjesrel van Muiden 

Schadeclaim
Op het terrein van de voormalige kruitfabriek in Muiden staat al jaren een woonwijk gepland, maar die is er nog steeds niet, omdat vastgoedondernemer KNSF werd tegengewerkt door de gemeente. De ondernemer dreigde daarop met een grote schadeclaim en toen besloot de gemeente een nieuwe deal te sluiten om die claim te voorkomen. Maar wat die deal inhoudt, is strikt geheim zo hebben ze samen afgesproken.

Tot groot verdriet van de omwonenden, die al al jarenlang openheid van zaken willen. Ook onze verslaggever Joost Lammers probeerde de stukken boven tafel te krijgen. Toen dat niet lukte stapte hij naar de rechter. Zelfs in de rechtszaal kwamen de stukken vandaag niet boven water. 

Lees ook: Vastgoedondernemer Muiden dreigde ook waterschap met schadeclaim

Excuses
Twee ambtenaren van de gemeente Gooise Meren hadden allerlei excuses en verklaringen waarom ze geen stukken naar de rechtbank hadden gestuurd. "Het staat gewoon niet op de Gooise Meren computers. We zijn het kwijt. We moeten informatie achterhalen bij mensen die niet meer werkzaam zijn bij de gemeente, en dat is te lastig", aldus de twee van de gemeente Gooise Meren. Over de geheime overeenkomst verklaarden de ambtenaren dat ie zo geheim is, dat een rechter er ook niet naar mag kijken. Maar dat maakte bij de rechter allemaal weinig indruk.

De rechter geeft de ambtenaren nu zes weken de tijd om dat alsnog te doen. Zo niet, dan komt er eventueel een dwangsom.

Lees ook: Voormalige dijkgraaf onder vuur door onderzoek naar schimmige gronddeal

Dertien jaar
Bewoners van Muiden willen ook graag informatie van de gemeente krijgen over deal met vastgoedondernemer KNSF. Muider Jacob Veenhuysen strijdt samen met enkele medestanders nu al dertien jaar over de toekomst van het terrein. Het is een vermoeiende zaak, maar Veenhuyzen denkt nog niet aan opgeven. "We moeten vol houden. De mensen uit Muiden zijn de inspiratiebron om door te gaan", vertelt hij.