Ga naar Content

Fort Kudelstaart wordt 'watersporticoon'

AALSMEER Fort Kudelstaart is sinds de ingebruikname in 1906 altijd in handen geweest van Defensie. Daar is deze zomer verandering in gekomen, sinds juli is de gemeente Aalsmeer eigenaar van het rijksmonument.

Wethouder Jop Kluis van Aalsmeer is blij dat Fort Kudelstaart nu eindelijk van de mensen wordt. "Er zijn hier generaties mensen omheen gereden die nog nooit op het fort zijn geweest", vertelt hij.
 
Wat het fort uniek maakt is dat het bijna nog helemaal in de oude staat is. Veel originele details zijn nog behouden gebleven. Er gaat binnenkort wel 'conserverend' gerenoveerd worden. Volgens de wethouder betekent dat dat ze het niet gaan verbouwen, maar wel dat alle gebreken eruit worden gehaald. 
 
Ondertussen gaat de gemeente op zoek naar een exploitant die het fort een nieuwe invulling gaat geven. Deze uitbater zal iets met water moeten hebben. Het fort zal namelijk een 'watergerelateerde' functie krijgen.
 
Het fort ligt prachtig in een beschutte kom aan de Westeinderplassen. Er kunnen rondom het fort wel 300 boten aanleggen. Als het aan Kluis ligt wordt het fort een 'watersporticoon'."Dat ziet eruit als een hele levendige haven, waar bijvoorbeeld mensen die tussen Amsterdam en Rotterdam varen zeggen: We gaan eerst even hier een dagje lekker uitpuffen op het fort. We leggen de boot neer, lekker restaurantje bij de hand. We kunnen lekker varen op de Westeinder."
 
Over twee jaar moet het zover zijn en kan iedereen genieten van Fort Kudelstaart.

Deze week staat bij NH in het teken van cultuur. We besteden extra aandacht aan al het moois wat er op dit gebied gebeurt in de provincie. Kijk hier naar alle berichtgeving tot nu toe!