Ga naar Content

Grote Kerk Schernerhorn compleet op de schop

SCHERMERHORN De Grote Kerk van Schermerhorn wordt de komende maanden flink onder handen genomen. De kerk gaat compleet op de schop en dat is nodig ook. ''De muren en ook de zerkenvloer was erg slecht. Nu kan het eindelijk worden opgeknapt.''

Het is een wat vreemd gezicht. Waar de kerk normaal gesproken een oase van rust is, klinkt nu de hele dag het gejekker van bouwmachines. Voor Henkje Koning klinkt het als muziek in de oren. "We zijn al zolang bezig om geld bij elkaar te harken om de kerk aan te pakken. Nu is het eindelijk zover."

Authentiek
De Grote Kerk van Schermerhorn is nog echt authentiek en ademt de sfeer van de Gouden Eeuw. En dat komt vooral vanwege geldgebrek. "Er is nooit geld geweest om de kerk te verbouwen, daarom is deze kerk zo mooi bewaard gebleven."

En de kerk is belangrijk voor het dorp Schermerhorn. "We hadden laatst een uitvaart van een bekende dorpsgenoot. De hele bevolking was toen bijna aanwezig. Er is hier alleen maar een kroeg, er zijn geen winkels meer. Het is belangrijk dat dit er nog is."

Erfenis
De ingrijpende verbouwing kost 1 miljoen euro. De provincie neemt een derde deel van de kosten op zich. En er was een erfenis van 275 duizend euro. "Toen we dat hoorden sprongen we een gat in de lucht." Stadsherstel Amsterdam is de nieuwe eigenaar maar verwacht wel dat de dorpsbewoners zelf hun broek kunnen ophouden. 

En dat betekent dat de kerk in de toekomst ook verhuurd wordt voor feesten en partijen maar ook bijzondere vergaderingen. "We moeten elk jaar zo'n twintigduizend euro ophoesten. Dat is veel geld voor zo'n klein dorp, maar we zijn strijdbaar."

Deze week staat bij NH in het teken van cultuur. We besteden extra aandacht aan al het moois wat er op dit gebied gebeurt in de provincie. Kijk hier naar alle berichtgeving tot nu toe!
Foto: NH Nieuws/Tom Jurriaans