Ga naar Content
Noord-Holland

Nieuwe burgemeester Zaanstad komt later

22 september 2016, 14.52 uur · Aangepast 22 september 2016, 15.42 uur
Door: · Foto: Gemeente Zaanstad

ZAANSTAD Zaanstad moet nog even geduld hebben. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft procedure voor de benoeming van een nieuwe burgemeester tijdelijk stilgelegd. Dat meldt de provincie Noord-Holland vandaag.

De vertrouwenscommissie uit de Zaanse gemeenteraad had een verzoek tot uitstel ingediend omdat een aantal geselecteerde kandidaten voor het burgemeesterschap een paar weken geleden besloot zich om persoonlijke redenen terug te trekken. Daardoor zouden er te weinig kandidaten zijn om een keuze te kunnen maken.  

Lees ook: Zaanse oppositiepartijen dienen motie van wantrouwen in tegen Faber

De benoemingsprocedure zal half maart 2017 worden hervat. Zittend burgemeester Geke Faber besloot dit voorjaar om haar functie per 1 oktober vervroegd neer te leggen. Later werd besloten dat ze tot 1 december zal aanblijven als waarnemend burgemeester. In november wordt overlegd over de benoeming van een nieuwe waarnemend burgemeester.

Volgens een woordvoerder is er geen verband tussen de recente problemen in de Zaandamse wijk Poelenburg en het intrekken van de sollicitaties. De kandidaten hadden zich al teruggetrokken voordat de problemen nationaal in het nieuws kwamen.