Ga naar Content
Noord-Holland

Blaricum staakt ‘onder druk van Provincie’ verzet tegen HOV-buslijn

21 september 2016, 00.20 uur
Door: · Foto: Joost Lammers / NH Nieuws

BLARICUM De aanleg van de snelle HOV-buslijn in ‘t Gooi is een stap dichterbij gekomen nu de gemeente Blaricum het verzet staakt. Daarmee komt een einde aan een acht jaar durende discussie. Maar van harte is het niet, inwoners en raadsleden zijn verdeeld.

Van verslaggever Joost Lammers

Blaricum is niet langer het Gallië van het Gooi; het dorp dat zich als enige bleef verweren tegen de plannen van Provincie Noord-Holland voor de aanleg van een snelle busverbinding van Huizen naar Hilversum. Dat het onderwerp leeft in Blaricum blijkt wel uit de goed gevulde publieke tribune, die direct na behandeling van het onderwerp leeg stroomt.

Splijtzwam
Eensgezind is het besluit zeker niet. De handreiking richting provincie verdeelt zowel de raad als de vele inwoners die zich al die tijd hebben verzet. De route van de bus, die nu raadsbreed wordt onderschreven, is de splijtzwam.

Lees ook: Grote groep inwoners protesteert tegen aanleg HOV-busbaan

Inzet van de tegenstanders in Blaricum was al die tijd: geen vrije busbaan en dat de bus moest gaan rijden over de bestaande weg via Het Merk. Die wens staat ook in het coalitieakkoord. Het schrappen van de vrije busbaan lijkt inderdaad aanstaande, maar de route die de bus in 2021 gaat nemen is veranderd. De bus gaat nu volgens het Blaricumse voorstel rijden, over de Meent en dus niet via het Merk. Een meerderheid van de gemeenteraad (VVD, CDA, Blaricumse Partij en D66) stemde daar vanavond mee in.

Lees ook: Bedrijf vreest voor ondergang door komst snelle bus

Het compromis is mede onder druk van de Provincie tot stand gekomen, zo verklaren de raadsleden het feit dat ze instemmen met dit voorstel. De Provincie zou als Blaricum niet zou meewerken, sowieso een vrije busbaan kunnen aanleggen. 'Het is dan ook geen ideale oplossing' volgens de voorstemmers, maar ze zien het als de enige manier om de vrije busbaan af te wenden. Ze onderstrepen dat het meewerken van Blaricum wel afhangt van het definitief verdwijnen uit de plannen van de vrije busbaan.

Slaafs
Volgens de tegenstanders van dit compromis is deze slag om de arm onvoldoende. "De Provincie geeft geen garantie dat er geen vrije busbaan komt", zegt raadslid en fervent tegenstander van het eerste uur Rob Bruintjes. "Als het erop aankomt zijn de hogere overheden de baas", zegt een raadslid van Hart voor Blaricum. Bruintjes verwijtend richting collega raadsleden en wethouder Boersen-De Jong: "U loopt aan de leiband van de Provincie. We lopen er slaafs achteraan." Zijn motie van wantrouwen tegen de wethouder werd verworpen. 

Lees ook: Aanleg snelle busbaan HOV Gooi opnieuw vertraagd

De wethouder belooft het schrappen van de vrije busbaan als harde voorwaarde richting verantwoordelijke Gedeputeerde Elisabeth Post te stellen. Volgens haar steunt Huizen, dat zich samen met Blaricum tegen een vrije busbaan verzette, ook het door Blaricum gekozen alternatief. Post lijkt daarmee, als zij ook water bij de wijn doet, groen licht te krijgen om na jaren vertraging vaart te gaan maken met het ruim 100 miljoen euro kostende project. In de Provincie wordt binnenkort gesproken over het HOV ‘t Gooi.

Foto: Joost Lammers / NH Nieuws