Ga naar Content
Noord-Holland

KLM schrapt stewardessen op langeafstandsvluchten

19 september 2016, 10.49 uur · Aangepast 19 september 2016, 11.26 uur
Door: · Foto: ANP / Lex van Lieshout

SCHIPHOL Op intercontinentale vluchten van KLM zal voortaan een steward of stewardess minder worden ingezet. Dat hebben bronnen aan RTL Z gemeld.

Volgens de zender wordt er gesneden in het aantal flexibele huurkrachten, waar de luchtvaartmaatschappij naast het vaste personeel over beschikt. De maatregel moet voor een fikse bezuiniging zorgen. 

Productiviteit
Vandaag zal de vliegtuigmaatschappij officieel bekendmaken dat er nog voor de start van het winterseizoen, eind oktober, afscheid wordt genomen van de flexibele krachten. Met de maatregel wordt de productiviteit met vier procent verhoogd.

KLM heeft de maatregel noch bevestigd noch ontkend tegenover RTL Z.

'Verhoogde werkdruk'
FNV is niet te spreken over de maatregel. "Dit eenzijdige besluit verhoogt de werkdruk aan boord enorm, geeft druk op de service aan de passagiers en maakt dat calamiteiten aan boord minder adequaat kunnen worden aangepakt nu er handen te kort komen", zegt Leen van der List, actiecoördinator voor FNV Cabine. "Wij zijn van mening dat de directie dit besluit helemaal niet eenzijdig mag nemen. Maatregelen van dit kaliber moeten altijd in overleg met de cabinebonden en de medezeggenschapsraad gaan."

'Paniekvoetbal'
Ruud van Alphen, voorzitter van het dagelijks bestuur bij FNV Cabine over de actie: "Dit paniekvoetbal is volstrekt onnodig. Het leidt tot een hoop arbeidsonrust, is niet respectvol naar het personeel en zet de boel alleen maar verder op scherp."

FNV Cabine organiseert vandaag een eerste bijeenkomst voor het cabinepersoneel van KLM om het besluit te bespreken en om te bepalen wat het cabinepersoneel ertegen gaat ondernemen.