Ga naar Content
Noord-Holland

Gevonden ring blijkt trouwring zeventiende-eeuwse Maria Tesselschade

17 september 2016, 11.54 uur
Door: · Foto: Archeoplan

ALKMAAR Een diamanten ring die is gevonden bij archeologisch onderzoek in de Alkmaarse Langestraat, blijkt de trouwring van de zeventiende-eeuwse dichteres en graveerster Maria Tesselschade.

Dat hebben experts vastgesteld, schrijft de NOS. Behalve de ring van de graveerster is ook een van haar schoenen gevonden. De voorwerpen werden tegelijk gevonden met fragmenten van glaskunst, die eerder al aan Tesselschade waren toegeschreven.

Lees ook: Beerput Alkmaarse Langstraat geeft opnieuw zeventiende-eeuwse glaskunst prijs

Het archeologisch onderzoek begon na de grote brand, die in de nieuwjaarsnacht van 2015 een vier woningen in de Langestraat in de as legde. In de zeventiende eeuw stonden daar de duurste huizen van de stad. 

De ring is net als de schoen en de fragmenten glaskunst gevonden in een beerput, waar onder meer huishoudelijk afval in werd gedumpt. Daarin werd ook een slotringetje gevonden, een ringetje dat moest voorkomen dat een kostbare ring van de vinger af zou glijden.  

Lees ook: De verwoestende brand in Alkmaar: een overzicht

Blijkbaar is er iets misgegaan en zijn beide ringen boven de beerput van haar vingers gegleden. "Ze moet vreselijk veel verdriet hebben gehad toen ze merkte dat de kostbare ring weg was", aldus juwelenexpert Akkerman tegen de omroep.  

De ring, de schoen en de glaskunst worden vanaf februari 2017 tentoongesteld op een tijdelijke expositie in het Stedelijk Museum Alkmaar.