Ga naar Content

Advocaat: "Gedrag Zaanse vloggers onwenselijk maar niet strafbaar"

ZAANDAM De Zaandamse vlogger die de afgelopen dagen vastzaten vanwege hun provocerende video's, zijn misschien wel helemaal niet strafbaar. Advocaat Sydney Smeets van Spong Advocaten legt uit dat hoe vervelend hun vlogs ook zijn, de kans groot is dat Ismail Ilgun wordt vrijgesproken.

"Ik heb ernstig mijn twijfels bij de strafbaarheid van hun daden", vertelt Smeets. "Hun gedrag is absoluut onwenselijk en dat wil je niet in je straat meemaken, maar de vraag is of je echt kunt spreken van opruiing. Dan moet je kunnen aantonen dat hij mensen echt ergens toe beweegt."

Lees ook: Zaanse vlogger weer op vrije voeten: wel met gebiedsverbod

Smeets legt uit dat de rechter moet kunnen aantonen dat Ismail de jongens op straat aanzet tot strafbare dingen. "Dit lijkt het geval, maar is het niet gewoon zo dat die jongens dat toch al deden en Ismail het alleen vastlegt?", vraagt Smeets zich hardop af. "Als ze al strafbare feiten plegen, want dat zie ik in die filmpjes niet."

Complex verhaal
De advocaat geeft aan dat hij het een interessante zaak vindt en de Zaandamse verdachten graag bij zou staan. "Het zal juridisch nog best complex worden, ik ben heel benieuwd hoe de rechter hiernaar gaat kijken."

Lees ook: Video: cameraploeg bekogeld met glas in Poelenburg, jongens opgepakt

Ilgun werd dinsdag opgepakt op verdenking van opruiing, maar werd vanmiddag weer vrijgelaten. Bij zijn arrestatie zijn 'digitale gegevensdragers', hoogstwaarschijnlijk zijn camera, in beslag genomen. Bij zijn vrijlating vandaag heeft hij een gebiedsverbod en verplichte begeleiding door de reclassering opgelegd gekregen.

Ook start de gemeente Zaanstad direct met een begeleidingstraject van de Zaandammer en zijn familie.

Foto: NH Nieuws