Ga naar Content
Noord-Holland

Zaanse oppositiepartijen dienen motie van wantrouwen in tegen Faber

15 september 2016, 20.35 uur · Aangepast 16 september 2016, 08.59 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

ZAANDAM De oppositiepartijen Democratisch Zaanstad (DZ) en POV (Partij voor Ouderen en Veiligheid) dienen vanavond tijdens de Zaanse raadsvergadering een motie van wantrouwen in tegen burgemeester Faber.

De partijen vinden dat Faber te laat tegen de hangjongeren in Poelenburg heeft opgetreden: ze zou de problemen in de wijk te lang hebben gebagatelliseerd en daardoor hebben burgers in de wijk de afgelopen week onnodig risico gelopen.

Stenenregen
Raadslid Juliëtte Rot van DZ licht dat toe: "Er is de afgelopen week sprake geweest van een veiligheidsrisico: burgers durfden de Vomar-supermarkt niet meer uit, omdat ze door een stenenregen moesten rennen, omdat de groep hangjongeren journalisten aan het bekogelen waren. Als dat soort kwesties aan de orde zijn en de burgemeester reageert met 'het valt wel mee', dan is dat voor ons een reden om daar consequenties aan te verbinden."

Lees ook: Politie bezoekt overlastgevers Poelenburg: negen gebiedsverboden uitgereikt

De escalatie van de afgelopen week is volgens Rot ook zeker de burgemeester aan te rekenen. "De bevoegdheden die ze de afgelopen week heeft aangewend, had ze al veel eerder kunnen inzetten. Er waren ook al eerder signalen om die maatregelen in te kunnen zetten."

Onder druk van media
"Faber heeft zelf verklaard dat ze al een aantal jaar op de hoogte was van de situatie. Burgers hebben dat bij haar aangegeven, onze partij heeft dat ook gedaan. Klaarblijkelijk heeft ze onder druk van de media deze middelen ingezet, wat ons betreft is dat veel te laat."

Lees ook: 'Zaanse treitervlogger Ismail Ilgun opgepakt'

Overigens heeft Rot niet het idee dat de motie zal worden aangenomen. "Maar dat maakt niet dat wij niet in alle oprechtheid deze motie gaan indienen."

UPDATE 00.00: Burgemeester Geke Faber heeft de motie van wantrouwen overleef. Lees er hier alles over.