Ga naar Content

Eigen rapport kustbewoners: 'Windmolens verder op zee veel goedkoper'

ZANDVOORT Een groot windmolenpark ver in zee kan veel goedkoper dan minister Kamp beweert. Dat blijkt uit een eigen onderzoek van bewoners van de badplaatsen langs de Noord- en Zuid-Hollandse kust.

Van verslagggever Geja Sikma

In het oorspronkelijke plan van minister Henk Kamp zouden er 400 windmolens dichtbij de kust worden geplaatst. De windturbines zouden daardoor zichtbaar zijn vanaf het strand.

Bewoners pleitten daarom al langer voor een windmolenpark verder uit de kust, maar dat kost volgens de minister 1,3 miljard euro extra. 

Uit het onderzoek dat de bewoners nu zelf hebben laten doen, blijkt dat dat een stuk goedkoper kan. ECN berekende dat een 'ver windmolenpark' makkelijk 600 miljoen euro goedkoper kan. 

Miljard goedkoper
Een ander onderzoek van Ardo de Graaf Advies laat zelfs zien dat er zoveel bespaard kan worden, dat een park ver op zee zelfs een miljard minder kost dan dichtbij de kust. "Omdat energiebedrijven zich verdringen om de parken aan te leggen en te exploiteren, maar ook omdat er betere technieken zijn", licht Albert Korper van stichting Vrije Horizon toe.

"Met grotere windmolens, waar ook meer wind staat, kan je bij 'IJmuiden Ver' een windmolenpark maken dat wel voor vijf miljoen huishoudens stroom kan leveren."

Kamp moet woord houden
Wethouder Kuiper van Zandvoort vindt dat minister Kamp zijn woord moet houden en dat de kust nu bespaard moet worden. "Hij zei: 'Laat maar zien dat het goedkoper kan.' Nou dat hebben we gedaan, dan denk ik dat je je plannen moet aanpassen."

Foto: