Start van hoofdcontent

HOOFDDORP

nl

54 cavia's in beslag genomen, maar Hoofddorper krijgt er 90 terug

13 september 2016, 16.19 uur · Aangepast 14 september 2016, 18.52 uur

HOOFDDORP Dave Swart uit Hoofddorp keek gisteren raar op toen hij zijn in beslag genomen cavia's weer terugkreeg. Toen hij zijn diertjes af moest staan, waren het er nog 'slechts' 54, nu blijken het er maar liefst 90 te zijn geworden.

Dat vertelt zijn advocaat Jaap Baar aan NH. Swart, een dertiger die de cavia's hobbymatig houdt, moest in juni afscheid van zijn beestjes nemen. Ze werden in beslag genomen, omdat hij ervan wordt verdacht de dieren niet goed te onderhouden. "Hij zou de cavia's 5 à 6 dagen geen eten hebben gegeven. Maar dat kan helemaal niet, want dat overleven ze niet", zegt zijn advocaat. 

Mannetjes en vrouwtjes
De advocaat en zijn cliënt kunnen er ergens wel om lachen, maar ook weer niet te uitbundig. Baar: "Hij moet ze alle 90 voeren en dat kost wel wat. En hij moet ze alle 90 wel ergens kwijt. Dat is wel apart, want hem werd ook verweten dat de cavia's te dicht op elkaar zaten, te weinig ruimte hadden. Vervolgens worden ze in beslag genomen en naar de opvang gebracht en dan is de populatie bijna verdubbeld. Blijkbaar moeten ze bij de afdeling beslag nog leren mannetjes en vrouwtjes niet bij elkaar te zetten."

De Hoofddorper kan z'n borst extra natmaken, vervolgt zijn advocaat. "Een aantal van die 90 cavia's is drachtig. Het worden er dus nog meer." 

De zaak tegen de caviahouder loopt nog. Uitspraak volgt binnenkort. 

Foto: Cavia's - Jaap Baar