Ga naar Content
Noord-Holland

Lynchpartij in Poelenburg aangekondigd op Facebook: 'Ratten vangen in Zaandam'

13 september 2016, 13.09 uur · Aangepast 13 september 2016, 18.29 uur
Door: · Foto: Facebook / Google Maps

ZAANDAM Onbekenden hebben op Facebook het event 'Ratten vangen in Zaandam' opgestart. Ruim duizend mensen hebben aangegeven mee te willen doen aan het evenement waarmee de initiatiefnemers de wijk Poelenburg willen ontdoen van 'een aantal vieze smerige besmette stinkratten'.

UPDATE 16.00: Inmiddels is het Facebookevenement offline gehaald

Op de pagina wordt een oproep gedaan aan vrijwilligers om zaterdag in actie te komen om de wijk 'vrij te krijgen van deze smerige diersoort'. "Ze zijn te herkennen aan hun flinke haakneus en ingevallen magere lichaam", valt er te lezen. Het evenement is nodig, zo wordt er geschreven, omdat 'de ongediertebestrijding het momenteel te druk heeft'.

Als omslagfoto bij het evenement is gekozen voor een foto van de Zaanse vlogger Ismail Ilgun. Hij is de afgelopen dagen in heel Nederland bekend geworden met zijn treitervlogs. 

Lees ook: Tuig in Zaandam terroriseert buurtbewoners en agenten

Ruim 1800 mensen hebben op de pagina aangegeven op te komen dagen. Nog eens meer dan vijfduizend anderen zeggen geïnteresseerd te zijn in de 'schoonmaakactie'.

Afkeurende reacties
Er is veel kritiek op het aangekondigde evenement, blijkt uit de reacties onder de oproep. Zo wil iemand kwijt: "En dit moet een goed voorbeeld zijn. Wat een zwakzinnig volk zeg. Gelijk rapporteren deze handel!"

Een ander vindt dat er te veel aandacht wordt gegeven aan de hele zaak: "Gaan jullie echt hun de aandacht geven die ze zo graag willen?? Bedoel hoe meer aandacht hun krijgen hoe leuker ze het vinden."

Lees ook: Raadslid geïntimideerd door hangjongeren Poelenburg tijdens interview

De gemeente neemt het evenement serieus en heeft de zaak overgedragen aan de politie. Een woordvoerder van de politie laat NH weten dat ze op de hoogte zijn. "We proberen te achterhalen wie er achter zit en houden het goed in de gaten."

Verder roept de politie iedereen op 'zijn gezonde verstand te gebruiken'. "Ga niet voor eigen rechter spelen. Het is aan de politie om de problemen op te lossen."

Lees ook: Supermarkt in Zaanse wijk Poelenburg beklad met hakenkruis en racistische leus

Onrust
Poelenburg staat de afgelopen week dagelijks in het middelpunt van de aandacht. De wijk is inmiddels landelijk bekend als het terrein waar een groep jongeren voor veel overlast zorgt. Gisteravond was het er nog zeer onrustig en werden acht Zaandammers aangehouden.

De gemeente Zaanstad maakte gisteravond bekend extra maatregelen te nemen. Er worden onder meer camera's opgehangen. 

Lees ook: Tientallen agenten op de been in Poelenburg: buurtbewoners gearresteerd