Start van hoofdcontent

MEDEMBLIK

nl

Energieneutraal zeilschip uit Medemblik maakt wereldreis

11 september 2016, 21.30 uur · Aangepast 12 september 2016, 10.23 uur

MEDEMBLIK De energieneutrale zeilboot Ya verliet vandaag de haven van Medemblik. Het jacht maakt gebruik van zon- en windenergie. Schipper Peter Hoefnagels probeert met een reis rond de wereld andere zeilers te inspireren om geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken.

Peter droomt er al ruim twintig jaar van om een duurzame zeilreis rond de wereld te maken. "Ik vaar vanuit Medenblik richting België, Frankrijk en dan de bekende Golf van Biskaje over", vertelt hij. "En vanaf de Canarische Eilanden steken we de oceaan over richting het Panama Kanaal".

Door zoveel plekken te bezoeken hoopt de wereldreiziger andere zeilers te inspireren. "Ik wil de yachties laten zien dat het ook anders kan en merk ook hier in de haven van Medemblik dat er veel interesse is."

Tot in de details
Aan alles is gedacht. Niet alleen is het dek bekleed met zonnepanelen, ook in de kajuit kan energieneutraal geleefd worden. "Mijn aardappeltjes kook ik op een inductieplaat en kan ik vervolgens in deze warmhoudlade stoppen", vertelt Peter terwijl hij een lade toont die van de binnenkant is bekleed met een soort piepschuim. Ook vind je in het jacht energiezuinige LED-verlichting en heeft hij een waterkoker met dubbele wand.

Foto: NH Nieuws/Annabelle Zandbergen