Start van hoofdcontent

WIERINGERWERF

nl

Bemanning gecrashte bommenwerpers Wieringermeer herdacht

10 september 2016, 00.39 uur · Aangepast 11 september 2016, 22.21 uur

WIERINGERWERF Na een intense speurtocht is de geschiedenis van twee gecrashte bommenwerpers achterhaald en vastgelegd. Vrijdagmiddag werd hun bemanning herdacht.

Op 3 januari 1943 ontploft op zes kilometer hoogte een Lancaster bommenwerper die op weg is naar Essen boven de Wieringermeer. De brokstukken komen voor een groot deel terecht in de velden rond de boerderij van de familie Sijtsma. Alle zeven bemanningsleden komen om het leven.

Lees ook: Bommen en granaten in beeld: op deze plekken kwamen ze terecht

Bob Sijtsma, nu 75, is dan zo'n twee jaar oud: "Op ons erf lagen drie bemanningsleden. Ik wil ze vanmiddag herdenken want dat waren helden." In de velden kwamen ze lange tijd de brokstukken nog tegen. Van één deel heeft hij een klein monument gemaakt voor de nabestaanden die bij de herdenking aanwezig zijn.

Neergestorte vliegtuigen
Mark Hakvoort is opgegroeid met verhalen over neergestorte vliegtuigen en nam de taak op zich om het verhaal van de Lancaster te achterhalen en vast te leggen voor toekomstige generaties. Hij verdiepte zich ook in de Whitley bommenwerper die in 1941 in de Wieringermeer crashte. 

"Er zijn in de Tweede Wereldoorlog meer dan 21 vliegtuigen neergestort in de Wieringermeer en 35 geallieerde vliegers zijn omgekomen. Laten we ze niet vergeten. Ze hebben hun leven gegeven voor onze vrijheid", zegt Hakvoort.

Nabestaanden
Uit Engeland zijn de nabestaanden van twee van de vliegers overgekomen. Barry Davis was zeven maanden oud toen hij zijn vader verloor. Lange tijd wist hij niets over het vliegtuig en zijn vader. "Dankzij het werk van Mark heb ik nu informatie", vertelt hij. "We kunnen dit verhaal nu beter een plaats geven."

Ivor Allchin is de kleinzoon van piloot McFarland. Zijn vader kan helaas niet bij de herdenking aanwezig zijn. Hij heeft als herinnering een flesje zand meegekregen van de plek waar zijn opa neerstortte. "Het was een dag vol emoties. Het was droevig en mooi om de plek te kunnen zien waar het gebeurd is. Maar ook de emotie van de gastvrijheid van mijn nieuwe Nederlandse vrienden."