Ga naar Content
Noord-Holland

Madenplaag door overvolle kliko's: "Mijn konijn is levend opgevreten"

8 september 2016, 16.45 uur · Aangepast 12 september 2016, 11.04 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

SCHAGEN Wendy de Langen verloor in een paar weken tijd allebei haar konijntjes. De dieren werden opgevreten door maden, die een plaag vormen door de aanhoudende warmte en de overvolle afvalbakken.

"Een paar weken geleden deed mijn konijn 's avonds opeens raar", vertelt Wendy aan NH. "Ik ging met hem naar de dierenarts en toen bleek dat maden hem al zo erg hadden aangevreten, dat ik hem moest laten inslapen. Mijn andere konijn is ook ziek, die moet ik waarschijnlijk morgen laten inslapen."

Strontvliegen
In meerdere gemeentes in Noord-Holland, waaronder ook Schagen, worden de grijze en oranje bakken nog maar eens per maand geleegd. "Met dit warme weer krioelen daarom overal maden, die daarna veranderen in dikke, groene strontvliegen", aldus Wendy. "En door de eitjes die zij in mijn konijn hebben gelegd, ben ik ze nu alle twee kwijt."

Lees ook: Bewoners Zwaag woedend over hoge boete verkeerd geplaatste kliko's

De groene vleesvlieg, zoals de boosdoener heet, legt honderden eitjes rondom de anus van schapen en konijnen, zeker als zij aangekoekte ontlasting hebben. Uit die eitjes komen maden, die onder de huid kruipen en daar enorm veel schade aanrichten.

Voor Wendy's huisdieren is het te laat, maar ze hoopt anderen te kunnen waarschuwen. "Veel mensen weten niet hoe gevaarlijk de maden kunnen zijn", vertelt ze verdrietig. "Maar ik vind ook dat de gemeente iets zou moeten doen. De bakken vaker legen bijvoorbeeld."