Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

'Priegelwerk' bij sluizen IJmuiden straks verleden tijd: "Weer de grootste van de wereld"

7 september 2016, 21.08 uur

IJMUIDEN Een mooie dag voor kapiteins van vracht- en cruiseschepen die regelmatig Amsterdam aandoen. Vandaag werd namelijk het startschot gegeven voor het bouwproject dat het makkelijker moet maken om met een gigantisch schip de hoofdstad te bereiken.

"Het is echt priegelwerk", vertelt vletterman Jan Plug over de manoeuvre die schepen nu nog moeten maken om de huidige sluis in IJmuiden te passeren. "Met vijfhonderd bij zeventig [meter, red] gaat dat net even wat makkelijker", verwijst hij naar de afmetingen van de nieuwe sluis. 

Lees ook: Schultz opent bouw zeesluis IJmuiden

Dankzij die ruime afmetingen kunnen schepen de sluis sneller passeren. En omdat ze dan ook sneller in Amsterdam zijn, profiteert ook de hoofdstedelijke en regionale economie mee.

Storing
Volgens Plus was de sluis hoognodig aan vervanging toe. "Gisterochtend was er nog een storing. Dan duurt het een paar uur voordat de monteurs er achter zijn wat er aan de hand is. Hij is op, laten we het zeggen." 

Omdat de nieuwe sluis om de oude sluis wordt heen gebouwd, kan de oude sluis tijdens de bouw gewoon worden gebruikt. Naar verwachting wordt de sluis eind 2019 in gebruik genomen. "Dan zijn we weer de grootste van de wereld. Dat is mooi."

NH Nieuws