Ga naar Content

OFC Oostzaan verdacht van belastingfraude: KNVB reageert

OOSTZAAN Amateurvoetbalclub OFC uit Oostzaan wordt verdacht van belastingfraude. De club zou sinds 2011 spelers zwart betaald hebben. De directeur van het KNVB amateurvoetbal reageert in het onderzoeksjournalistieke programma Zembla: "Dit schaadt het imago van de sport." 

In mei dit jaar werden geldschieter Marwan K. en bestuurslid Oscar W. aangehouden op verdenking van belastingfraude. Hoofdsponsor Marwan K. werd in 2000 al eens opgepakt omdat hij tientallen miljoenen verdiende met het verkopen van illegale cd's. Hij werd daarvoor veroordeeld tot drie jaar celstraf. 

Lees ook: Inval bij hoofdklasser OFC: bestuurslid en sponsor opgepakt

De afgelopen jaren ontdekte de Belastingdienst dat meerdere amateurclubs hun spelers onderhands betalen. Koste wat het kost willen de clubs de top bereiken door dure spelers binnen te halen, maar zonder de vereiste loonbelasting te betalen. Als ze die alsnog moeten voldoen, gaan ze failliet. De schuldeisers, zoals de Belastingdienst en leveranciers, staan met lege handen.

KNVB grijpt in
Er loopt een onderzoek naar de zaak waaruit moet blijken of de fraude met opzet is gepleegd. Mocht OFC Oostzaan schuldig worden bevonden, grijpt de KNVB in. "Als ze willens en wetens de boel hebben geflest, dan moet er wat mij betreft wat gebeuren", zegt Jan Dirk van der Zee directeur amateurvoetbal van de KNVB tegen Zembla.

Clubs die zich schuldig maken aan belastingfraude zullen uit de competitie worden gezet of naar een klasse lager worden verplaatst.

Lees ook: Marwan Khairi (OFC) reageert na FIOD-inval: "Alles naar eer en geweten gedaan"

De gehele uitzending van Zembla over deze kwestie is vanavond te zien op NPO 2 tussen 21.15 - 22.00 uur.