Oranje doet zichzelf tekort tegen Zweden

7 september 2016, 00.21 uur · Aangepast 7 september 2016, 01.08 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Stanley Gontha

SOLNA Oranje deed zichzelf dinsdagavond tekort met de 1-1 in de uitwedstrijd tegen Zweden in de kwalificatie voor het WK. Nederland kreeg veel kansen waarvan er slechts één werd benut, terwijl de Zweden konden scoren door een fout van Kevin Strootman.

Oranje was heer en meester maar verzuimde om de vele kansen te verzilveren. In de eerste helft had Davy Klaassen twee goede kopkansen, maar waar de middenvelder van Ajax bij zijn club vaak scoort, vond hij nu de Zweedse keeper Robin Olsen steeds op zijn weg. Vlak voor rust strafte Marcus Berg een fout van Kevin Strootman genadeloos af met een lobje over de kansloze keeper Jeroen Zoet heen: 1-0.

Winnende goal afgekeurd
In de tweede helft bleef Oranje de sterkste. Klaassen kreeg opnieuw een kopkans, maar het was Wesley Sneijder die uiteindelijk de gelijkmaker scoorde. Keeper Olsen kon een schot van Janmaat nog net wegtikken, maar Sneijder schoot de bal uit de rebound raak: 1-1. Ook oud-AZ-speler Vincent Janssen was met een afstandsschot nog dichtbij de winst. Bas Dost leek uiteindelijk de winnende te maken in de slotfase, maar volgens de scheidsrechter had Dost geduwd en tot woede van de Nederlandse spelers werd de goal afgekeurd.

Met het gelijkspel voorkwam Oranje dat de roep om het vertrek van Danny Blind de komende weken nog luider gaat klinken. De bondscoach had nauwelijks krediet meer na een mislukte kwalificatie voor een EK met een recordaantal van 24 deelnemers. Oranje had moeten winnen in Solna, maar de goal van de Zweden was niet Blind maar Strootman aan te rekenen. Strootman kon wel door de grond zakken, net als de machteloze Blind aan de zijlijn.

Opstelling Zweden: Olsen; Lustig, Lindelöf, Granqvist, Wendt; Rohdén (Kujovic/77), Fransson, Hiljemark, Forsberg; Guidetti (Nyman/63), Berg (Durmaz/89)

Opstelling Oranje: Zoet; Janmaat, Bruma, Van Dijk, Blind; Klaassen, Strootman, Wijnaldum (Dost/66); Promes (Berghuis/78), Janssen, Sneijder