Ga naar Content
Noord-Holland

Helderse fotografe uit vergetelheid gehaald

1 september 2016, 23.40 uur · Aangepast 2 september 2016, 00.02 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

DEN HELDER De Helderse Anna Clasina Leijer (1860-1916) was één van de eerste professionele, vrouwelijke fotografen van Nederland. Haar foto's zijn in de archieven van het Rijksmuseum en het Koninklijk Huis beland, maar toch is zij direct na haar dood vergeten. Stichting Afgestoft uit Den Helder gaat haar in ere herstellen.

"Leijer had haar eigen fotostudio in Den Helder, zeer bijzonder voor die tijd", vertelt Cees Rondèl van Stichting Afgestoft. "Uniek, en daarom gaan we er ook echt vanuit dat ze een feministe was, een vrouw die iets wilde bereiken in de maatschappij. Dat zie je ook omdat ze foto's heeft geleverd aan de Nationale tentoonstelling van Vrouwenarbeid in Den Haag."

(On)bekendheid
Daar beweegt de Helderse fotografe zich tussen vrouwen als Aletta Jacobs en Anna Sophia Polak. Maar waar deze namen wel zijn opgeslagen in het nationaal geheugen, verdwijnt, na haar dood, de naam van Anna Clasina Leijer.

"Hoe dat kan weet ik niet precies", zegt Rondèl. "Maar je had toen nog geen sociale media waardoor de hele wereld er van op de hoogte was. Na een vermelding van haar overlijden in de Helderse Courant is het helemaal over."

Fotoprijs
Om ervoor te zorgen dat ze herinnerd wordt, komt er nu een landelijke fotoprijs die haar naam zal dragen. De prijs wordt één keer in de twee jaar uitgereikt aan een jonge fotograaf. Zowel het Rijksmuseum als het Koninklijk Huisarchief werken eraan mee.

Vanaf vandaag tot het eind van de maand zijn in het Stadhuis van Den Helder 35 foto's van Anna Clasina Leijer te bewonderen. Verder is er een boek over haar verschenen en zullen er lezingen over deze bijzondere Helderse vrouw gehouden worden.

Foto: NH Nieuws