Ga naar Content
Noord-Holland

Damherten in duinen rondom Zandvoort mogen worden afgeschoten

30 augustus 2016, 13.50 uur · Aangepast 30 augustus 2016, 17.43 uur
Door: · Foto: John Dalhuijsen

HAARLEM Damherten in de duinen rondom Zandvoort mogen worden afgeschoten. Dat heeft de rechter zojuist bepaald.

Faunabescherming spande de rechtszaak tegen de provincie aan. Zij vonden dat de jachtvergunning om de damherten in de Waterleidingduinen af te schieten onterecht verleend was. 

Lees ook: Boswachters voelen zich geïntimideerd door jacht op damherten

De rechter vindt dat er wel degelijk schade aan de flora en fauna veroorzaakt wordt door de te grote populatie herten. Ook de verkeerssituatie op de wegen door en rondom de duinen is nog steeds gevaarlijk.

Er vinden naar het oordeel van de rechter ook nog steeds te veel aanrijdingen van auto's met herten plaats. Volgens de provincie die de vergunning tot afschot heeft gegeven, zijn alleen hekken en verkeersremmende maatregelen niet afdoende en is het belangrijk dat er ook minder herten in de duinen lopen.

Verdrietig
Willem van der Sloot uit Zandvoort, die elke ochtend herten die in het dorp rondlopen terugbrengt, reageert heel verdrietig op de uitspraak. "Ik had dit toch niet verwacht. Na de rechtszaak had ik weer hoop gekregen dat we met elkaar zouden kunnen praten, zoals de rechter vroeg." 

Lees ook: Burgemeester Zandvoort: "Afschieten herten is een wijs besluit"

Faunabescherming heeft al wel aan NH laten weten in beroep te gaan. Uiteindelijk zal de hoogste rechter van de Raad van State het laatste oordeel geven.

Na de bronstijd van de damherten, gaat het jachtseizoen van start. De boswachters van de Amsterdamse Waterleidingduinen en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland hebben in het voorjaar direct na het krijgen van de ontheffing van het jachtverbod al een paar honderd herten afgeschoten. Vanaf 1 november gaan ze verder.