Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Uitvaart baby Sloterplas maakt diepe indruk op aanwezigen

29 augustus 2016, 21.31 uur · Aangepast 29 augustus 2016, 22.56 uur · Foto: NH Nieuws / Facebook / Politie Amsterdam

AMSTERDAM De uitvaart van de baby die in juni bij de Sloterplas in Amsterdam werd gevonden, heeft diepe indruk gemaakt op de aanwezigen. Dat heeft de onderzoeksleider van het Amsterdamse politieteam aan NH laten weten.

De baby werd begin juni dood gevonden bij de Sloterplas. Op de Amsterdamse begraafplaats Sint Barbara was vanmiddag een openbare afscheidsdienst voor het kindje. "Het was boven verwachting druk", vertelt onderzoeksleider Ton Uiterwijk. "Meer dan honderd mensen waren er aanwezig, waaronder veel mensen van de gemeente Amsterdam. Die spraken van uitzonderlijke drukte." 

Hartvormige steen
Onder de aanwezigen waren, naast gemeentepersoneel en politie, ook buurtbewoners. Tijdens de dienst werden verschillende gedichten en teksten voorgedragen en werd er passende muziek gedraaid. "Het was keurig verzorgd. Het kindje lag in een mooi kistje van riet", aldus Uiterwijk. Na de dienst werd het kindje begraven en werd het graf voorzien van een hartvormige steen.

Lees ook: Afscheidsdienst voor dood gevonden baby in Amsterdam

De uitvaart maakte grote indruk op de aanwezigen. "De impact is bij iedereen groot. Politiemensen maken van alles mee en iedereen ervaart heftige dingen anders. Ondertussen moeten we ons hoofd erbij houden en rationeel blijven handelen, omwille van het onderzoek."

Lees ook: Agente geraakt na vondst babylijkje: "Ik hoopte dat je een pop was"

Neonaticide
Ondertussen loopt het onderzoek naar de ouders van het kindje nog. "We richten ons vooral op het vinden van de moeder. We vermoeden dat er sprake is van neonaticide, of anders gezegd het ontkennen van de zwangerschap. Er is een grote kans dat de biologische vader van de baby niets van de zwangerschap wist. Bovendien heeft de moeder ook hulp nodig, daarom ligt daar onze eerste prioriteit", besluit Uiterwijk.